Messi i Ronaldo svoje milione duguju siromašnom Belgijancu

20 godina od uvođenja Bosman pravila

Messi i Ronaldo svoje milione duguju siromašnom Belgijancu

Endin Čaušević

Danas se obilježava 20 godina od revolucionarnog poteza nekadašnjeg fudbalera Jeana-Marca Bosmana.

Naime, Bosmanu je 1990. godine istekao ugovor sa ekipom Liegea i on je dobio ponudu da pojača francuski Dunkerque. Ipak, u tadašnje vrijeme klubovi su morali plaćati obeštećenja za igrače iako su im ugovori istekli. Nakon što je francuski klub odbio da plati obeštećenje, Liege je ponudio novi ugovor Bosmanu koji je on odbio potpisati jer bi mu plata bila manja za 75%. Bosman je nakon sage sa RFC Liege suspendovan od strane belgijske federacije.

On je tada odlučio da ide na sud jer mu je spriječen odlazak u Dunkeque. Bosman je sa tri tužbe otišao na Evropski sud, jer je tada već bilo riješeno pravo radnika i sloboda kretanja radnika zakonodavstvom EU. Prva tužba bila je protiv Liegea, druga protiv Fudbalske federacije Belgije, a treća protiv UEFA-e.

"Počeo sam ovaj proces kada sam imao 26 godina i bio sam na vrhuncu svoje karijere. Da nije bilo svega ovoga ko zna gdje bi danas bio. Bilo je teško da sve to nosim na svojim ramenima jer je teret bio ogroman. Iako sam imao pomoć i podršku FIFAPro sportsa ovaj proces je bio jako težak psihički za mene. Više bih volio da nisam morao to prolaziti, ali eto, to je žrtva koji sam morao dati za sport koji volim", rekao je Bosman.

Ovaj proces na sudu trajao je punih pet godina, a na kraju presude Sud je stao na stranu Bosmana. Ova presuda bila je prava revolucija u fudbalu jer su igrači nakon isteka ugovora mogli napustiti klub bez ikakvog obeštećenja klubu ili agentu, te su mogli igrati u bilo kojem klubu u EU.

Nakon usvajanja "Bosman pravila" plate fudbalerima su drastično povećane, a vrhunski igrači mogli su bez ikakvog obeštećenja po isteku ugovora preći u neke od najboljih evropskih klubova. Na primjer, Manchester United je 2014. godine ponudio novi ugovor Wayneju Rooneyju na pet godina vrijedan 106 miliona dolara samo zato što je on zaprijetio da će nakon isteka ugovora bez obeštećenja napustiti klub. Ovakvih primjera ima mnogo u svijetu fudbala.

Engleski napadač Chris Suton prije stupanja na snagu 'Bosman pravila' bio je najplaćeniji na svijetu sa 800.000 dolara godišnje, a dvadeset godina kasnije najplaćeniji je Cristiano Ronaldo koji je ove godine zaradio oko 79 miliona dolara, uključujući i zaradu od sponzora. Evropsko transfer tržište danas vrijedi oko pet milijardi dolara.

Ipak, za Bosmana ovo je značilo i kraj njegove karijere. Sudski proces je mnogo utjecao na njega i njegovu karijeru. Imao je problema sa alkoholom i na kraju je izgubio sav novac i imovinu koji je imao. On je nakon završetka suspenzije igrao u nižim ligama Francuske, ali je 1999. godine otišao u penziju.

"Kada nisam bio na treningu vrijeme sam provodio kod advokata i na sudovima", rekao je Bosman.

Belgijanac je nakon završetka karijere radio kao vrtlar, a 2010. godine ostao je i bez tog posla. Sada živi od socijalne pomoći koja iznosi 573 eura mjesečno. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Oni za moj slučaj kažu da je do pravni slučaj stoljeća za sport. Nevjerovatno je koliko su plate fudbalerima skočile, a nikad me niko nije nazvao ni da mi kaže hvala. Teško je mladim fudbalerima objasniti šta znači 'Bosman pravilo'. Ipak, ja sam zadovoljan jer sam uradio nešto dobro za sport. Sada igrači imaju pravo na dosta toga i ne tretiraju ih kao konje, medvjere, kokoši ili krave", dodao je Bosman.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.