Messi je na brzinu raskinuo ugovor s velikanom: Jedan pogrešan korak promijenio je sve!

Iz Nikea u Adidas

Messi je na brzinu raskinuo ugovor s velikanom: Jedan pogrešan korak promijenio je sve!

Edmir Škorić

Lionel Messi godinama je povezan s brendom Adidas. 

Prije nego što je postao najbolji nogometaš svijeta, sponzorisao ga je najveći konkurent Nike. Zašto je onda promijenjen sponzor? Teško je povjerovati da se radilo o tako beznačajnoj stvari.

Messijev talent privlačio je sponzore poput magneta na početku njegove karijere. Američka marka sportske odjeće Nike uspješno se borila za ugovor s tada mladim Argentincem.

Zahvaljujući njemu, Messi je s 14 godina dobivao besplatne nogometne tenisice, odjeću i ostalu opremu. Nike je također bio dobavljač opreme Barcelone, što je nogometaša učinilo "prirodnim kandidatom" za vodeće lice brenda.

Međutim, 2006. godine, neposredno prije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, Messi je napustio Nike i odabrao Adidas. Kako je došlo do toga?

Okolnosti su otkrili Joshua Robinson i Jonathan Clegg u knjizi Messi vs. Ronaldo: One Rivalry, Two GOATs, and the Era That Remade the World's Game objavljeno u seriji Wall Street Journala. To pokazuje da je razlog bio trivijalan.

Oglasi

Nike je u to vrijeme pripremao reklamnu kampanju za nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj uz sudjelovanje svojih sponzoriranih zvijezda. Messi je sudjelovao i u posebnom fotografisanju.

Nešto kasnije zaposlenici konfekcijskog diva primili su telefonski poziv u kojem su tražili da uklone fotografije. Ispostavilo se da je Messi potpisao ugovor s Adidasom.

Šta je Argentinca natjeralo na takvu odluku? Igračev otac, Jorge Messi, prethodno je tražio od kompanije da pošalje malo više sportske opreme. Međutim, ni Nikea nisu odgovorili na njegov zahtjev. Dovoljno je bilo da se odnos pokvari.

Nike se ipak pokušao boriti za svoja prava na sudu, rekavši da je ugovor s Messijem i dalje obvezujući. Španski sud je pak utvrdio da je ugovor sadržavao formalne pogreške, pa s pravne strane kao da uopće nije postojao. Zahvaljujući tome, Messi se mogao slobodno družiti s Adidasom, čije je zaštitno lice do danas.

Jedan od najboljih igrača svijeta svih vremena trenutno je igrač PSG-a, ali sve se češće govori o njegovom povratku u Barcelonu s kojom je prethodno osvojio sve i godinama bio na tronu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Da će Messi biti igrač Barcelone piše i portugalski novinar Pedro Alemida. "Barcelona želi. Leo Messi želi. PSG želi produžiti ugovor, ali Messi nikada nije zaboravio Barcelonu. Od 1. jula 2023. bit će igrač Barcelone!", napisao je na svom Twitteru.

Ugovor sedmerostrukog osvajača Zlatne lopte s pariškom momčadi vrijedi do 30. juna 2023. godine i sada nema naznaka da će ga produžiti što svakako samo pojačava glasine o njegovom povratku u staro jato.

Top Komentari

SarajFK
Čifut je čifut. Matter bi prodo za fening
4 4
Benz
Nikad im dosta..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi