Može da bira između četiri reprezentacije, nije dobio poziv za EP, a sada svi kreću "u napad"

Michael Olise velika želja Engleza

Može da bira između četiri reprezentacije, nije dobio poziv za EP, a sada svi kreću "u napad"

Endin Čaušević

Didier Deschamps jučer je objavio spisak reprezentacije Francuske za Evropsko prvenstvo na kojem se nije našao Michael Olise, te su odmah počele špekulacije da će on u budućnosti nastupati za drugu selekciju jer može birati još između četiri tima.

Deschamps je jučer objavio spisak od 25 fudbalera za Evropsko prvenstvo koje počinje narednog mjeseca u Njemačkoj, a jasno je da će Francuska biti jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje.

Na spisku se nije našao 22-godišnji Michael Olise koji inače igra u Engleskoj za Crystal Palace i iza sebe ima veoma dobru sezonu. Iako je konkurencija u ofanzivi zaista žestoka jasno je da se Olise nadao da bi ga Deschamps mogao pozvati.

Međutim, pored Ousmanea Dembelea, Kingsleyja Comana, Marcusa Thurama i Bradleyja Barcole mjesta za fudbalera Crystal Palacea nije bilo.

Olise je igrao ranije za juniorsku i mladu selekciju Francuske i jasno je da se radi o sjajnom fudbaleru kojeg bi mnoge druge reprezentacije rado vidjele u svojim redovima. Ovaj 22-godišnjak interesantan je još jer pored Francuske ima još tri opcije kada su reprezentacije u pitanju.

S obzirom da nije debitovao za A selekciju Francuske on još uvijek ima opciju promjene sportskog državljanstva, te ima opciju da bira između tri selekcije ukoliko odluči da u budućnosti više neće igrati za Trikolore.

Oglasi

Pored Francuske za koju je nastupao u omladinskim kategorijama on ima pravo što se tiče seniorske selekcije da igra još za Englesku, Nigeriju i Alžir.

Nakon što je Deschamps objavio spisak javnost u Engleskoj odmah je krenula "u napad" kako bi Oliseu poslali jasnu poruku da promijeni sportsko državljanstvo i u budućnosti igra za njihovu reprezentaciju u kojoj bi sigurno imao mjesta.

Olise za Englesku ima pravo da igra jer je rođen u Londonu, te je cijelu dosadašnju karijeru proveo u toj zemlji.

Što se tiče Nigerije i Alžira pravo da igra za te selekcije ima zbog svojih roditelja. Njegov otac je iz Nigerije, a majka mu je državljanka Francuske koja je porijeklom iz Alžira i nije tajna da su ove selekcije već kontaktirale Olisea prije nekoliko godina kako bi "ispipali teren".

Oglasi

Olise je već prije nekoliko godina bio na širem spisku Nigerije dok je igrao u Championshipu za Reading, ali na kraju nije bio na okupljanju te selekcije.

Englezi poručuju da mu je konkurencija u Francuskoj previše žestoka i da se tu neće naigrati, te navodno u ekipi Engleske bi imao dosta veće šanse da bude dio tima.

Olise je ponikao u akademiji Arsenala, a bio je još u omladinskim školama Chelseaja i Manchester Cityja. No, pravu šansu dobio je u Readingu iz kojeg je na ljeto 2021. godine prešao u Crystal Palace za skoro deset miliona eura.

Za mladu reprezentaciju Francuske debitovao je u martu 2022. godine, te je na sedam utakmica zabio jedan pogodak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi