Deschamps pripremio veliko iznenađenje na spisku Francuske za Euro
Posve neočekivana odluka francuskog selektora Deschampsa pred Euro (Foto: EPA)

Niko ga tu nije očekivao

Deschamps pripremio veliko iznenađenje na spisku Francuske za Euro

Midhat Šljivak

Selektor reprezentacije Francuske Didier Deschamps odlučio je pozvati legendarnog N'Gola Kantea na Evropsko prvenstvo.

Didier Deschamps će u narednim danima saopštiti popis igrača na koje računa za predstojeći Euro u Njemačkoj, a kako tvrdi Canal Plus na listi će na opće iznenađenje biti i 33-godišnji N'Golo Kante.

Legendarni veznjak već je dvije godine izvan nacionalnog tima. Posljednji meč odigrao je u junu 2022. godine, a u prethodnom periodu su umjesto njega priliku dobili mnogo mlađi igrači.

Ipak, očigledno da Deschamps želi dodati malo iskustva u svoju selekciju pred prvenstvo. 33-godišnji veznjak Al Ittihada iz Saudijske Arabije djeluje mu kao pravo rješenje i on će se naći na popisu.

Kante je za reprezentaciju Francuske debitovao 2016. godine nakon čudesne sezone s Leicesterom. Od tog trenutka je postao nezamjenjiv član ekipe.

Za Trikolore je iskusni veznjak odigrao 53 utakmice i postigao je dva pogotka. Osvojio je Svjetsko prvenstvo, Ligu nacija, a bio je srebreni na Euru 2016. godine.

Oglasi

Sigurno je da će Kante, iako igra u Saudijskoj Arabiji, donijeti ogromno iskustvo Francuzima na Euru, a definitivno neće zakazati jer je rijetko odigrao slab meč za nacionalni tim.

Raspored Francuske na Euro 2024

Reprezentacija Francuske je jedan od favorita za osvajanje Evropskog prvenstva, a na papiru će Didier Deschamps ponovo imati velika imena.

Voljom žrijeba Trikolori su smješteni u grupu D sa selekcijama Nizozemske, Poljske i Austrije i sigurno da ovi protivnici nisu bezazleni, iako je Francuska ogroman favorit za prvo mjesto.

Prvenstvo Starog kontinenta Francuzi otvaraju duelom protiv Austrije 17. juna. Ovaj meč se igra od 21 sat u Dusseldorfu.

Četiri dana kasnije od 21 sat u Leipzigu igrat će derbi grupe protiv Nizozemske, a prvi dio takmičenja završavaju 25. juna duelom protiv Poljske u Dortmundu. Ovaj meč počinje od 18 sati.

Mnogi Francuze vide kao apsolutne favorite za osvajanje prvenstva. Ipak, to će morati na terenu dokazati i sigurno će imati veliku konkurenciju.

Podsjetimo, titulu prvaka branit će selekcija Italije koja je na opće iznenađenje osvojila prethodni Euro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi