Žuti zid je danas "prekucao", ali legenda ništa manje od ovoga nije ni zaslužila

Zorc napušta klub

Žuti zid je danas "prekucao", ali legenda ništa manje od ovoga nije ni zaslužila

Edmir Škorić

Michael Zorc na kraju sezone napušta Borussiju Dortmund.

Kao igrač i kao razni predstavnik kluba Zorc je u Dortmundu proveo čak 44 godine i jedna je od najvećih legendi Milionera.

U nogometu se izraz "kraj jedne ere" često koristi kada se igrač, trener ili službena osoba oprašta od kluba. Ponekad samo nekoliko godina u klubu može biti dovoljno da se ovo vrijeme nazove "erom" - pod uslovom da je bilo dovoljno uspješno.

Ali ako u Bundesligi u ovom trenutku postoji jedan čovjek kojemu oproštaj od pojma "kraj jedne ere" stoji kao skrojeno, onda je to Michael Zorc. Sportski direktor Borussije odlazi u penziju, a dobio je od navijača BVB-a oproštaj kakav je i zaslužio.

Spektaklularnom koreografijom Borussia se zahvalila Zorcu za sve te godine odanosti crno-žutoj boji.

Oglasi

Zorc je 1981. godine na poziv tadašnjeg trenera Branka Zebeca prebačen u prvi tim Borussije i tada je krenula bogata avantura. Zorc je kao kapiten vodio Borussiju od 1988/89. To je bila sezona u kojoj je osvojio svoj prvi veliki naslov, DFB-Pokal, nakon što je u finalu pobijedio Werder Bremen sa 4:1.

Uslijedila su dva uzastopna njemačka prvenstva 1995. i 1996. godine. Obje godine Zorc je bio najefikasniji igrač u svojoj ekipi sa po 15 golova.

Zorc je imao veliki uspjeh kao igrač, no kao sportski direktor se još više proslavio, pošto je klubu obezbijedio ogroman novac kroz dovođenje talentovanih igrača. Njega bi na mjestu sportskog direktora mogao zamijeniti Sebastian Kehl, još jedan bivši igrač Borussije, koji je poput Zorca igrao na poziciji zadnjeg veznog.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DamirS
Još da ste izostavili ono famozno "milioneri", članak bi bio savršen.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi