Ovo je 10 najpoznatijih migrantskih nogometnih klubova na svijetu

Palmeiras, PAOK, Celtic, Palestino...

Ovo je 10 najpoznatijih migrantskih nogometnih klubova na svijetu

E. Škorić

Kroz 19. i 20. stoljeće, dok su se masovne migracije događale širom svijeta, od Južne Amerike do Australije i diljem Evrope, migrantske skupine osnivale su nogometne klubove.

Neki su nastali kao simbol nacionalnog identiteta, drugi kao poveznica s domovinom ili kao sredstvo integracije s novom domovinom. Dok je većina ovih nogometnih klubova ostala u zajednici i nije uspijevala napraviti veći pomak, neki klubovi su postigli nacionalnu i međunarodnu slavu. Neki su postali prvaci Evrope, najveći timovi u zemlji, no krenimo redom.

Palmeiras

Jedan od najpoznatijih klubova koji je formiran od strane migranata je Palmeiras. Radi se o jednom od najvećih klubova u Brazilu, koji je ujedno klub s najviše titula u toj zemlji. Palmeiras je stvoren od strane italijanskih migranata u Sao Paulu, a osnovan je 1914. godine. Najprije kao Palestra Italia od strane četiri mlada italijanska migranta koji su na klub gledali kao na predstavnike italijanske zajednice u Sao Paulu. Moderni Palmeiras ima bazu navijača od oko 17 miliona, od kojih su mnogi Brazilci italijanskog porijekla.

Klub je promijenio ime iz Palestra Italia u svoje sadašnje ime 1942. godine, kada se Brazil pridružio savezničkim ratnim naporima. Tada je bivši brazilski predsjednik Getulio Vargas proglasio zabranu korištenja imena povezanih s bilo kojom od opozicionih sila, među kojima je bila i Italija. Iako više nisu "italijanska ekipa", dokazi italijanskog naslijeđa kluba još uvijek su u evidenciji.

Oglasi

PAOK

PAOK je osnovan davne 1877. godine od strane članova iseljeničke grčke zajednice u Carigradu (današnji Istanbul). Osnovan je kao sportski klub Hermes koji je služio za rekreraciju, a nakon što je izbio grčko-turski rat, osnivači kluba pobjegli su u grčki lučki grad Solun, u rodno mjesto Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Turske. Iz ruševina Hermesa izdigao se PAOK 1926. godine, noseći amblem dvoglavog orla u bizantskom stilu. Njihovi navijači smatraju se jednim od najžešćih navijača u Evropi.

Assyriska FF

Assyriska FF je osnovana od asirskih migranata 1974. godine i to je najuspješniji i najpoznatiji migrantski klub u Skandinaviji, iako nije jedini. Sjedište mu je u industrijskom gradu Sodertalje, gdje čak 39 posto stanovništva nema švedske korijene. Igrali su finale švedskog kupa 2013. godine i dvije godine kasnije postali prva migrantska ekipa koja je stigla do prvog ranga švedskog nogometa.

AFF nema podršku većine stanovništva u gradu u kojem je smješten, ali ima bazu navijača po cijelom svijetu. Mnogi ga smatraju neslužbenom reprezentacijom asirskog naroda, manjine bez državljanstva koja se širila između Turske, Sirije, Iraka i Irana.

Oglasi

Sydney United

Ukrašeni grbom koji se sastojao od crveno-bijele šahovnice, Sydney United osnovan je 1958. godine kao Sydney Hrvatska. Osnovan je od strane hrvatskih doseljenika u Edensor Parku u Sidneju. Klub je stekao popularnost 70-ih godina jer je broj hrvatskih doseljenika u Australiji skočio na preko 120.000, a svoj prvi naslov osvojio je 1977. godine.

Neki veliki australski igrači nastupali su u ovom klubu, među njima Mark Bosnich, Željko Kalač, Jason Čulina, Mile Sterjovski i Tony Popović. Danas United igra u Premier ligi Novog Južnog Walesa i ostaje posvećen hrvatskoj zajednici u dalekoj Australiji.

FC Lusitanos

Oglasi

Ovaj klub je smješten u Andori, ali njegovo ime, naročito grb sugerišu da je riječ o klubu portugalskih migranata. Osnovani su 1999. godine, a Lusitanci su relativna novost na nogometnoj sceni male pirinejske nacije.

Kao i kod svih andorskih momčadi, i njihov rekord u evropskim takmičenjima je u najmanju ruku loš, dok su prvaci Andore bili 2012. i 2013. godine.

FBK Balkan

Smješten u predgrađu radničke klase Rosengard, izvan Malmea, FBK Balkan osnovali su 1962. jugoslavenski migranti. Ovaj klub uvijek je igrao u nižim ligama i nije uspio napraviti neki značajan rezultat. Klub je na međunarodnoj razini poznat kao leglo za brojne nadarene mlade skonske igrače bivše jugoslavenske baštine. Među njima, Zlatan Ibrahimović bio bi nedvojbeni zvijezda FBK-a Balkan, započevši svoj uspon do svjetske slave i slave igrajući za Rosengard Blues.

FBK Balkan oduvijek čine uglavnom igrači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore... Uostalom, njegovo ime sve govori.

Oglasi

Alianza Lima

Najpopularniji klub u Peruu izvorno je osnovan kao atletsko udruženje italijanskih i kineskih stanovnika radničke klase u glavnom gradu Perua. Osnovan je 1901. godine kao Sport Alianza, a prvi tim je bio zeleno-bijeli u čast talijansko-peruanskog predsjednika Eduarda Pedreschija.

Klub je pogodila tragedija 1987. godine, kada je cijela njegova momčad i trenersko osoblje poginulo u avionskoj nesreći dok su se vraćali s gostovanja u Pucallpi. Iznimno uspješna, Alianza je sakupila zbir od 22 naslova prvaka države.

CD Palestino

Oglasi

Iz čileanske prijestolnice Santiaga dolazi nam Deportivo Palestino, klub koji čvrsto identifikuje migrante iz Palestine. To je najveća palestinska zajednica izvan arapskog svijeta. Klub je osnovan upravo od strane Palestinaca koji su doselili u Santiago 1920. godine.

Tokom svojih 95 godina postojanja, klub pod nadimkom Los Arabes osvojio je dva naslova prvaka države i dva pehara, dok je nosio crveno-zelene i crne prugaste komplete nadahnute Palestinom. Čileanska nogometna federacija 2014. godine, pozivajući se na "upletenost nogometa u politiku i religiju" , zabranila je klubu da nosi novu majicu koja je imala broj jedan u obliku mape Palestine prije stvaranja Izraela 1947. godine.

Dalkurd FF

Još jedan migrantski klub dolazi iz Skandinavije, konkretno Švedske. Dalkurd je osnovan 26. septembra 2004. godine od strane devet kurdskih migranata u švedskom gradu Borlängeu, kao socijalni projekt kako bi lokalnu djecu odvratili od poroka na ulici.

Klub je od tada ostao vjeran svom sloganu da je "rođen s društvenom odgovornošću" , posvetivši se izgradnji akademija i u Švedskoj i u regiji Kurdistana, pomažući izbjeglicama da se integriraju u švedsko društvo.

Unatoč oskudnom budžetu i nedostatku nogometne tradicije, Dalkurd je prikupio milione fanova na društvenim mrežama iz cijelog svijeta, a nedavno je dobio i promociju u najjači rang švedskog nogometa. Boje tima simbolizuju Kurdistan, a kurdska zastava uključena je u grb na njihovim dresovima.

Celtic

Nogometni klub Celtic osnovan je kao dobrotvorna organizacija za ublažavanje siromaštva s kojim su se suočavale hiljade irskih doseljenika u glasgowskom East Endu krajem 19. stoljeća.

Usvojivši zeleno-bijele karike i prolazeći irskom trobojnicom iznad tribina Celtic Parka, klub je brzo privukao veliku bazu navijača među irskom migrantskom zajednicom u Škotskoj, kao i irskom dijasporom širom svijeta, koja je klub doživljavala predstavljanje svoje domovine.

Sada jedan od najpoznatijih nogometnih klubova na svijetu, Celtic je osvojio 48 naslova škotske lige i bio je prvi klub iz Velike Britanije koji je 1967. godine osvojio Evropski kup.

Top Komentari

SonPen1946
Ovo nesto ko želješčar kod nas, kojeg su hrvatski radnici zeljeznice osnovali
3 8
bistrik87
11. FK Zeljeznicar - Istocna Bosna
6 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije