Mijatović: Kakav bi to bio tim! Džeko, Pjanić, Modrić...

Žali za raspadom Jugoslavije

Mijatović: Kakav bi to bio tim! Džeko, Pjanić, Modrić...

Srbijanska U20 reprezentacija osvojila je svjetski naslov tačno 28 godina nakon što je to uspjelo zlatnoj generaciji Jugoslavije s juniorskog Svjetskog prvenstva iz Čilea.

Predvodnik tadašnje generacije bio je Predrag Mijatović, koji se u razgovoru za stranicu FIFA-e prisjetio uspjeha iz 1987. godine. Trofej neće zaboraviti nikad, ali ni prežaliti što se Jugoslavija raspala. 

"To mi je bio prvi trofej i naravno da ga se dobro sjećam. Igrali smo brilijantno. Nakon tog naslova većina nas je otišla u neke od najvećih svjetskih klubova", kazao je Mijatović i nastavio:

"Prvu utakmicu igrali smo pred 65.000 navijača s Čileom. Bili smo dobri i shvatili smo da možemo ispisati historiju. Igrali smo napadački i pritom se zabavljali."

Jugoslavija je takmičenje u grupi okončala s maksimalnih šest bodova, a do zlata je došla savladavši u finalu Zapadnu Njemačku.

"Imali smo sve što je potrebno da postanemo najbolja reprezentacija na svijetu. Rat je to sve promijenio. Klubovi s Balkana nisu smjeli igrati na velikim takmičenjima i od 1992. do 1996. godine igrali smo samo prijateljske utakmice. To je bio period u kojem smo bili najbolji, to mi je teško palo."

Mijatović smatra da bi reprezentacija Jugoslavije danas bila strah i trepet.

"Pa pogledajte samo SP 1998. Hrvatska je uzela bronzu, a Jugoslavija je izborila drugi krug. Imali smo fantastične igrače tada, a imamo ih i sada. Kada pogledate igrače poput Džeke, Pjanića, Jovetića, Srne, Modrića i Rakitića jasno vam je da bi to bio fantastičan tim", zaključio je bivši napadač madridskog Reala. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.