Francuzi optužuju Hrvate za veličanje fašizma i etničkog čišćenja

Zbog uvreda na račun Milana Borjana

Francuzi optužuju Hrvate za veličanje fašizma i etničkog čišćenja

Edmir Škorić

Hrvatska reprezentacija sinoć je pobijedila Kanadu sa 4:1 i tako ju poslala kući, dok je Hrvatska i dalje u igri za osminu finala, ali imat će težak okršaj sa Belgijom u trećem kolu.

Kanađani su doživjeli dva poraza, a Hrvatska s četiri boda ipak može mnogo mirnije da sačeka rasplet u grupi u kojoj šanse za prolaz ima još i Maroko.

Na utakmici između Hrvatske i Kanade viđeno je čak pet pogodaka, superiorno izdanje Hrvatske, ali bilo je i tenzija, najprije zbog rasprave Zlatka Dalića i kanadskog selketora Johna Herdmana, a zatim i zbog provokacija na račun Milana Borjana, golmana Crvene zvezde koji brani za Kanadu.

Njemu su hrvatski navijači skandirali "ustaša", a an tribinama je viđen i transparent koji vrijeđa njegovu suprugu. Također, posebnu pažnju privukla je zastava Johna Deerea koju su razvili, a na kojoj je pisalo "Knin 95", a slogan kompanije "Nothing runs like Deere" su preplavili tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan".

John Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a navedeno prijevozno sredstvo simbol je masovnog bijega Srba tokom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja.

Oglasi

Tada je u kolonama oko 200.000 Srba napustilo ta područja, a među njima je bio i sedmogodišnji Borjan.

Francuski nogometni portal So Foot objavio je članak u kojem piše da je Borjan na utakmici protiv Kanade bio žrtva rasizma hrvatskih navijača.

"Golman Crvene zvezde morao je igrati unatoč provokacijama Hrvata s tribina. Morao se suočiti s rasističkim pjesmama koje su mu pjevali protivnički navijači. Govorili su mu da je ustaša te tako glorificirali fašistički i protusrpski režim koji je vladao u Hrvatskoj 1941. godine. Tu glorifikaciju etničkog čišćenja popratili su i s više od 2500 uvredljivih poruka", piše So Foot, prenosi Index.hr.

Ipak, Borjan je pronašao način da odgovori na provokacije tako što je tokom utakmice navijačima Hrvatske često pokazivao tri prsta što je inače srpski pozdrav.

Ovaj 35-godišnjak koji se svojevremeno povezivao i sa dolaskom u Sarajevo gol Kanade čuva duže od desetljeća, a do sada je skupio 70-ak nastupa.

Nastup u Kataru je sigurno bio vrhunac Borjanove karijere koji je po njegovu žalost okončan već u grupnoj fazi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I Milanova supruga Snežana bila je na udaru hrvatskih navijača.

“Slušala sam skandiranje svog imena na Svjetskom prvenstvu! Nije da nemam iskustva sa tim, ali nisam očekivala da će se moja ime oriti na Khalifa stadionu na Svjetskom prvenstvu! Woow! Nema te agresije, nacionalizma i primitivizma koji su jači od ovog zagrljaja i ovolike ljubavi!”, napisala je Snežana uz sliku sa sinom.

Top Komentari

koraj
Zar tako optuzivati nosioce evropskih vrijednosti??? Pa njihov predsjednik se kupa caak sedmicno jednom, i to sapunom...
7 1
user1669598125
Ustashka su to gowna.Pljuc pljuc pljuc na ustashe
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi