Miličević: Čekam rješavanje dokumentacije i debi za BiH

Potencijalni bh. reprezentativac za SportSport.ba

Miličević: Čekam rješavanje dokumentacije i debi za BiH

Dino Kurbegović

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ući će s dvojicom novih igrača. Riječ je o Danijelu Miličeviću i Mati Jajalu, koji su se odlučili igrati za BiH.

Danijel Miličević je 30-godišnji nogometaš rođen u švicarskoj Bellinzoni. Ovaj ofanzivni veznjak prošao je omladinske selekcije Švicarske, ali nikada nije zaigrao za seniorsku selekciju te zemlje. Njegov nogometni put odveo ga je u Belgiju, gdje je doživio procvat, a njegove partije u posljednje dvije sezone oduševljavaju sve one koji prate Jupiler ligu Belgije. 

Naš portal nekoliko puta je pisao o ovom nogometašu, koji se ne voli medijski eksponirati. Njegovo glavno oružje su igre na terenu, ali je ovaj put pristao na razgovor za SportSport.ba.

Danijel Miličević je porijeklom iz Ugljevika, a njegovi roditelji prije 40 godina su otišli u Švicarsku, gdje je poslije i rođen Danijel, koji je za naš portal govorio o reprezentaciji BiH, igrama u Gentu, novom ugovoru, očekivanjima od nastavka sezone i debiju u nacionalnoj selekciji.

Danijele, kako je došlo do toga da se odlučiš igrati za Bosnu i Hercegovinu? Kada navijači mogu očekivati tvoj debi u reprezentativnom dresu?

"Prije utakmice s Lyonom u okviru Lige prvaka razgovarao sam sa selektorom Mehmedom Baždarevićem. Između nas je ostalo sve o čemu smo razgovarali, te nismo željeli puno medijske hajke. Odluka da igram za bh. reprezentaciju je isključivo moja. Kontaktirao sam ljude iz Saveza i pokrenuo pitanje papirologije. Nisam znao da je moguće da ta promjena sportskog državljanstva može potrajati i duže vrijeme. Ne znam kada će se sve to završiti, ja sam spreman i kada se to riješi očekujem debi u reprezentaciji".

Mnogi su pisali da ste prvo čekali poziv selektora reprezentacije Švicarske, a pojedini su otišli i do toga da ste bili zainteresovani igrati i za Srbiju?

"Ja sam uvijek iskren i govorim kako jeste. Ja sam rođen u Švicarskoj, tamo sam odrastao, a mediji iz te zemlje su vršili veliki pritisak na selektora da me pozove u reprezentaciju. On je bio jasan i kazao javno da imam 30-godina i da ima neke svoje druge vizije. Nisam se nametao nikome, ali to je bio jasan signal da me ne vidi u toj selekciji. Kada je u pitanju Srbija, nikada nisam pričao, niti me ko zvao iz njihovog Saveza, tako da to nema veze s istinom".

Kako ti se čini Mehmed Baždarević i kakav je utisak selektor reprezentacije ostavio na vas kada ste razgovarali?

"Prema meni je imao stvarno dobar pristup, kazao mi je odmah kako stvari stoje. Bio je jako fin i mogu da kažem da je veliki gospodin. Ja sam inače veliki Jugoslaven, tako da se njega sjećam još dok je bio igrač i stvarno je imao dobru karijeru. Mislim da pravi dobre stvari za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te da je dobro vodio reprezentaciju od kako je došao na njeno čelo".

Koliko si pratio igre reprezentacije BiH, koje igrače poznaješ i šta možemo očekivati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo?

"Malo je rano govoriti o kvalifikacijama, ali grupa nije nimalo lagana. Belgija je prvi favorit, to je jedna od najboljih reprezentacije na svijetu, ali pokazali smo da možemo igrati s njima. Grčka je napravila smjenu generacija i oni znaju biti dosta nezgodni, dok vjerujem da smo od preostalih selekcija mnogo kvalitetniji. Pratio sam igre reprezentacije u prošlim kvalifikacijama i ostaje žal za tim baražom. Mislim da se moralo više odraditi u prvoj utakmici u Zenici, ali splet okolnosti i ona magla uticale su da ne slavimo u prvoj utakmici. Od sadašnjih igrača u reprezentaciji poznajem Zukanovića, Cocalića i Lulića. Ostale znam preko televizije i nadam se da ću se uskoro imati priliku upoznati s ostalima"

Šta mogu navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine očekivati od Danijela Miličevića u dresu nacionalne selekcije?

"Ne znam kada će se riješiti sva potrebna dokumentacija, ali naravno ako želim da dobijem poziv, onda mora da igram standardno i dobro u klubu. Ako naravno dobijem poziv, ja ću dati svoj maksimum, moja pozicija je ofanzivni vezni, mogu igrati lijevo i desno, ali najbolje se snalazim iza napadača. Nadam se da ću svojim igrama doprinijeti što boljim rezultatima bh. reprezentacije".

Prošlu sezonu ste eksplodirali, a ove također igrate sjajno. U čemu je tajna dobrih nastupa vašeg kluba i vaših igara u dresu Genta?

"Imamo stvarno dobrog trenera, igramo sistem 3-4-3, gdje sam ja ofanzivno orijentisan i imam dosta slobode u igri. Tačno se zna ko šta treba i kako igrati, tako da imamo uspjeha i igramo zaista lijepo. Mi smo aktuelni prvaci i svi nas žele pobijediti, a ostalo nam je sada još samo prvenstvo Belgije, gdje nam je cilj odbrana titule. Naravno, jedina dva konkurenta su Anderlecht i Club Brugge, a ovi ostali po mojoj procjeni nisu toliko ozbiljni kandidati za naslov".

Članovi Genta su Zololotić i Hajradinović, koji od ove sezone igraju na posudbama u Željezničaru i Haugesundu?

"To su zaista dobri momci i igrači, dosta smo se družili, ali naš trener želi imati spremne igrače, koji imaju dosta utakmica u svojim nogama. On je insistirao da odu igrati negdje, a ja vjerujem da će se već narednu sezonu vratiti ovdje. Prošle su sezone imali nekoliko nastupa i dali su sigurno svoj doprinos u osvajanju titule".

Mnogo se pisalo o tvom odlasku u Italiju, ali vi ste nedavno potpisali novi ugovor s Gentom?

"Istina da sam nedavno produžio ugovor do 2019. godine i stvarno mi je lijepo ovdje. Fantastičan je život u ovom gradu, klub me cijeni, ja dajem svoj maksimum i zaista mi je prelijepo u Gentu. Nisam opterećen odlaskom, za moju karijeru brine se menadžer koji će je, ako dođe odgovarajuća ponuda, razmotriti zajedno s klubom. Čitao sam o nekim ponudama, ali se ja time ne zamaram i isključivo sam fokusiran samo na teren i što bolje partije.

Koliko pratiš nogomet u Premijer ligi BiH?

"Kako od ove sezone Zolotić igra u Željezničaru, pratim više našu ligu. Koliko sam u mogućnosti pogledam neku utakmicu, Sloboda ove sezone igra sjajno i zasluženo su prvi. Pratim i Radnik jer tamo igra moj prijatelj Marko Obradović, nadam se da će oni uspjeti da izađu u Evropu. Za Slobodu brani i Kenan Pirić, koji je bio kod nas, zaista je odličan golman i ne znam zašto nije ostao u Gentu. Nadam se da će sljedeće sezone kada se skrati liga biti mnogo kvalitetnijih utakmica i više navijača na tribinama".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Danijel Miličević je svoju karijeru počeo u Team Ticinu, a zatim je nastupao za Lugano i Yverdon Sport. Odlaskom 2009. godine u belgijski Eupen, njegova karijera kreće strahovito prema naprijed. Iz Eupena odlazi u Charleroi, gdje je sjajno igrao, te bio treći asistent Jupiler lige. Već dvije sezone s velikim uspjehom nosi dres Genta, s kojim je prošle sezone osvojio titulu prvaka Belgije. Ovaj klub je ostvario fantastičan rezultat plasmanom u 1/8 finala Lige prvaka, gdje su poraženi od Wolfsburga, a zanimljivo je da je Gent prvi klub iz Belgije koji je nakon 15 godina prošao grupnu fazu ovog takmičenja.

Miličević je u ovoj sezoni u svim takmičenjima odigrao 36 utakmica uz učinak od osam golova i devet asistencija. Igrač ovog profila sigurno će pojačati konkurenciju u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, te će selektor Mehmed Baždarević imati veći roster kvalitetnih igrača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti