Milioni funti se 'vrte' u posljednjem kolu Premier lige
Nije nikakvo čudo što je engleski fudbal toliko dominantan. Cifre koje se vrte u fudbalu u ovoj zemlji su apsolutno nevjerovatne (Foto: EPA)

Klubove čeka ogroman novac

Milioni funti se 'vrte' u posljednjem kolu Premier lige

Midhat Šljivak

Posljednje kolo engleske Premier lige igra se u nedjelju, a sve oči bit će uperene u utakmice u kojima igraju Manchester City i Liverpool.

Ovi timovi se bore za titulu prvaka Premiershipa. Građani su trenutno bod ispred Redsa, ali nažalost samo jedan tim će na kraju prvi proći kroz cilj.

City u posljednjem kolu ide ekipi Brightona, Liverpool na Anfieldu u sjajnoj atmosferi dočekuje Wolverhampton i sigurno je da će biti pod dodatnim pritiskom osluškivajući rezultat sa utakmice u Brightonu.

Iako se čini da većina ostalih klubova nema za šta igrati, to nije tako. Bolji plasman u prvenstvu donosi i veću zaradu, a otkrivene su i cifre koje će ekipe dobiti po konačnom plasmanu.

Te cifre nisu male. Šampion će inkasirati čak 38.6 miliona funti, a sigurno je da će sve ekipe, posebno one iz donjeg dijela tabele, željeti da zarade što više novca.

Tako je Huddersfield koji je posljednji već osigurao gotovo dva miliona funti, pretposljednji Fulham gotovo četiri, a Cardiff gotovo šest.

Ostatak lige dobija i mnogo veće cifre. Od 16. mjesta pa nadalje dobija se 11 ili više miliona funti, pa će timovi u posljednjem kolu itekako imati razlog da se potrude.

Bolja pozicija za sve znači dodatni zaradu od 1.9 miliona funti i sasvim sigurno da ovaj novac za one nešto manje timove itekako puno znači.

Uskoro će se znati i novac kojeg će klubovi dobiti za TV prava u narednoj sezoni. I tu će cifre biti ogromne, a dokaz tome je novac kojeg su klubovi prošle sezone.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sigurno je da nas u nedjelju u Premiershipu čeka pravi spektakl...

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi