Milioni od kojih se zavrti u glavi: Ovo su najskuplji transferi kineske Superlige
Drugu godinu uzastopno su klubovi kineske Superlige potrošili više novca na transfere od svih klubova engleskog Premiershipa

Cifre od kojih se zavrti u glavi...

Milioni od kojih se zavrti u glavi: Ovo su najskuplji transferi kineske Superlige

S. Grebović

Kineski klubovi su tokom zimskog prijelaznog roka 2017. godine na transfere igrača potrošili vrtoglavih 388 miliona eura. Ovom 'finansijskom ludilu' će najvjerovatnije vrlo brzo doći kraj jer su iz kineskog ministarstva za sport ovo okarakterisali kao klasično razbacivanje para.

Izgleda kako su i Kinezi prepoznali važnost ulaganja u najvažniju sporednu stvar na svijetu, odnosno u domaću kinesku Superligu kako bi u skorijoj budućnosti i njihova selekcija bila konkurentna u svijetu fudbala. 

Fudbalska reprezentacija Kine je posljednji put na jednom velikom takmičenju nastupila, sada već davne 2002. godine na prvenstvu svijeta u Japanu i Južnoj Koreji, a šampionat je završila na posljednjem mjestu grupe C u konkurenciji Brazila, Turske i Kostarike. Od tada nisu se uspjeli plasirati na tri uzastopna Mundijala, a Kinezi planiraju stati tome u kraj već za naredni ciklus kvalifikacija za SP 2022. u Kataru.

Čelni ljudi kineskog fudbala su osimisli projekat kako ojačati kvalitet ovog sporta ponajviše ulagajući u domaću ligu. Tako su bogati vlasnici kineskih klubova počeli u svoje redove dovoditi igrače iz Evrope i to za poprilične sume novca. Za razliku od turskih vlasnika koji angažuju igrače uglavnom u poznim godinama, koji su tu došli da 'pokupe' koji milion prije nego što se oproste, Kinezi u posljednje vrijeme dovode i mlade igrače koji su igrali u Evropi u najboljim godinama svoje karijere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi