Dječački snovi su ostvarivi koliko god nemoguće izgledalo

Mirandin put od navijača do junaka Betisa

Dječački snovi su ostvarivi koliko god nemoguće izgledalo

E. Škorić

Nogomet je prepun nevjerovatnih priča, a jedna takva ispisana je sinoć na stadionu u Sevilli.

Betis je na stadionu La Cartuja u njihovom gradu pobijedio Valenciju nakon boljeg izvođenja penala. 120 minuta igre prethodno je završeno rezultatom 1:1, pa je odlučivala lutrija. Napetost je bila ogromna, a drama je pripala igračima Betisa koji su iskoristili svih pet udaraca s bijele tačke.

Mladi Valencijin veznjak Yunus Musa je jedini promašio, pa je uslijedilo veliko slavlje Betisa koji je prvi put od 2005. godine osvojio trofej.

Bilo je to Betisovo peto finale Kupa kralja i treći trofej, drugi u 21. stoljeću. Valencia je po 18. put bila u finalu, a ostala je na osam osvojenih naslova.

Posebno emotivan bio je legendarni španski nogometaš Joaquin i jedna od najvećih legendi Betisa. On je u suzama proslavio svoj drugi trofej i tako se na najljepši način oprašta od nogometa, pošto je najavio kraj na kraju aktuelne sezone.

Važnu ulogu u ovoj dirljivoj priči ima Juan Miranda, koji je zabio odlučujući penal za Betis. On je kao petogodišnjak putovao u Madrid da kao navijač prati Betis u svom do juče posljednjem finalu Kupa Kralja, a danas je 22-godišnjak zabio gol koji je ozvaničio nezapamćeno slavlje zeleno-bijelih. 

Mirandu je ujak vodio na utakmice Betisa, bio je opsjednut tim klubom, ali teško da je tada mogao i zamisliti da će jedne prohladne aprilske noći svojim golom donijeti sebi, Joaquinu i svom Betisu Kup Kralja.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Te 2005. godine Betis je u finalu na Vicente Calderonu pobijedio Osasunu sa 2.1 nakon produžetaka. Oliveira i Dani bili su strijelci za Betis, čiji dres je i tada nosio danas 40-godišnji Joaquin. Miranda, kako smo rekli, sve je to posmatrao s tribina i slavio ludo kao i 17 godina kasnije.

Top Komentari

Ecosport
Bravo Miranda, nisi valjao Barci, tu je Alba koji će biti nedodirljiv do 50. godine.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi