"Gledam ga, 20 mu godina, a nema snage da pomogne 60-godišnjem ekonomu..."

Legenda o mladim igračima

"Gledam ga, 20 mu godina, a nema snage da pomogne 60-godišnjem ekonomu..."

Admin Čaušević

"Rekao sam zbogom fudbalu jer se više nisam pronalazio u njemu", rečenica je legendarnog fudbalera koji je možda na najbolji način opisao kakve su to zapravo nadolazeće generacije mladih fudbalera. 

Kada ste najbolji strijelac jedne od najboljih reprezetnacija ikada i sinonim za fair play onda definitivno vaša riječ ima težinu jer ste svojim autoritetom i profesinalnim ponašnjem zaslužili visoku reputaciju u svijetu fudbala.

Moderni fudbal je učinio da fudbaleri čije vrijeme tek dolazi preko noći postanu bogataši te sve dobivaju na tacni, mnogi postaju bahati i umišljeni te pokazuju manjak poštovanja prema starijim saigračima.

Kakvi su to mlađi igrači najbolje je opisao Miroslav Klose, legendarni fudbaler Bayerna i Lazija te najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava sa 16 golova.

  
Miroslav Klose je najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava sa 16 golova 

"Danas mladi misle na druge stvari. Kad sam bio dječak razmišljao sam samo o treniranju kako bih mogao postati neko u sportu kojeg sam oduvijek volio", započeo je Klose te nastavio:

"U Formellu(trening kamp Lazija) i reprezentaciji nakon svakog treninga uronio bih u kadu punu leda da bih sačuvao svoje tijelo od povrede."

Oglasi

"Omladinci su sa druge strane to sistemski odbijali. Kad bi me vidjeli da idem po vreću s loptama, govorili bi: 'Ali ko te tjera na to? Ja sam mrtav umoran"

U tom trenutku sam pomislio: 'Imate 20 godina i ne možete pomoći 60-godišnjem ekonomu?'.

"Brinuli su se da li im se boja kopački slaže sa bojom štucni. Vidio sam te stvari i odlučio sam nastaviti sam. Zato sam rekao dosta fudbalu. Fudbal u kojem sam odrastao je nestao."

"Danas postoje druge stvari. Danas prije svega razmišljaju o brzim autima, onome što im sponzor da, te o kopačkama s vlastitim imenom."

Nakon svih ovih stvari dolazi igra. Važniji je imidž. Zato sam rekao dosta, jer za mene je jedino bitan fudbal u svom najčišćem obliku", poručio je Klose.

Oglasi

Dvije scene potvrđuju da Klose treba biti istinski primjer svim mlađim naraštajima. Prva se desila 2005. godine kada je kao igrač Werder Bremena priznao da je sudija pogriješio što je svirao penal nad njim.

Druga situacija se desila 2012. godine kada je kao napadač Lazija priznao da je dao rukom gol protiv Napolija kojeg je sudija ranije priznao.

"Bilo mi je lako to priznati. To je moj karakter. Mi treba da budemo primjer", kazao je Klose koji se po okončanju fudbalske karijere posvetio trenerskom poslu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nakon što je jedno vrijeme radio u kao pomoćnik u stručnom štabu Njemačke te minhenskom Bayernu, od ljeta predvodi austrijskog bundesligaša Rheindorf Altach.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FahroKonjHodzic
kotije kriv kad ti na svojim kopackim cipelama nisi izrezbario svoje prezime doduse ruzno je klozet
0 5
bhodzic
Miro Klose, legenda!
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi