Mislite da je BiH selekcija dijasporaca? Pogledajte Maroko
Foto: EPA

Izborili su plasman na SP

Mislite da je BiH selekcija dijasporaca? Pogledajte Maroko

Teme:

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine pretežno čine fudbaleri koji svoje prve fudbalske korake nisu napravili u našoj domovini. Neki poput Kolašinca, Hajrovića ili Kodre nisu rođeni u BiH, dok je mnogo više onih koji su ovu državu napustili kao djeca (Begović, Pjanić, Ibišević...).

Stoga se za našu reprezentaciju voli reći da je selekcija dijasporaca, ali šta onda tek reći za Maroko, čiju reprezentaciju doslovno sačinjava 95% fudbalera rođenih van te zemlje.

Na posljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Obale Slonovače (2:0) nastupila su samo dvojica fudbalera koji su rođeni u Maroku i to jedan u startnoj postavi - Nabil Dirar. Drugi je Bencharki, koji je u igru ušao u drugom poluvremenu.

Ostatak reprezentacije Maroka čine fudbaleri iz dijaspore. Najviše ih dolazi iz Holandije (Amrabat, Boussoufa, El Ahmadi, Ziyech...), mnogo je i onih iz Francuske (Benatia, Saiss, Belhanda, Boutaib...), a neki su iz Španije, Belgije... 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Naravno, dobar je broj i onih fudbalera koji vuku porijeklo iz Maroka, a nastupaju za druge države. Dovoljno je samo spomenuti Marouanea Fellainija, Marokanca u dresu Belgije.

Maroko je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo zahvaljujući osvojenom prvom mjestu u grupi C, a najvažniju pobjedu je ostvario u subotu protiv Obale Slonovače u direktnom obračunu za odlazak u Rusiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi