Mit i legenda u koju neki još vjeruju, a koja je FK Željezničar učinila najtraženijim klubom

Yaya Toure i famozna proba na Grbavici

Mit i legenda u koju neki još vjeruju, a koja je FK Željezničar učinila najtraženijim klubom

Edmir Škorić

Prije sedam godina se pisalo o tome, no u više navrata je iz FK Željezničar poručeno da to nije istina.

Brojne su mitske priče vezane za prošlost Premijer lige, a možda i najpoznatija je ona kako je na probi FK Željezničar boravio mladi Yaya Toure, koji je navodno u naš glavni grad stigoa iz Metalurga.

Tvrdilo se kako je 22-godišnji i nepoznati Toure stigao u nadi da će dobiti pravu priliku na Grbavici, ali ubrzo mu je, pisali su brojni mediji, saopšteno da nije dovoljno dobar!

I tako, pojavi se priča o nesretnom Toureu koji nije prošao probu u Želji, ali je kasnije zaigrao za Olympiakos, Monaco, Barcelonu, Manchester City i postao jedan od najcjenjenijih veznjaka na svijetu.

Također se govorilo da je Rivaldo bio nuđen Dinamu, da je recimo Dumitru Mitua Osijek izabrao ispred Andreja Ševčenka ili da je Berbatov bio blizu Hajduku, ali da nije bio dovoljno dobar za Splićane.

Možda negdje u svim tim pričama ima istine, ali iz Želje su još krajem 2013. godine demantovali priču da je 2005. na probi u njihovom timu bio Toure.

''Ja sam te godine bio na kraju karijere i bio sam kapiten Željezničara. Odgovorno tvrdim da Yaya Toure nikada nije dolazio u Sarajevo niti je boravio na probi u Želji. Ljudi koji prate fudbal znau da je on te godine prešao iz ukrajinskog Metalurga u redove grčkog velikana Olympiacosa za nekoliko miliona eura, tako da priča da je bio kod nas na probi nema smisla. Zar igrač koji vrijedi toliko novaca da dođe kod nas na probu. Zaista me čudi da novinari koji su to objavljivali nisu upućeni u takve stvari'' izjavio je tadašnji direktor Željezničara Dželaludin Muharemović.

A danas, kada bilo koji korisnik interneta na svijetu odluči da potraži neke informacije o Toureu na Googleu, prvo što će mu se pojaviti je "Yaya Toure Zeljeznicar", a ispod su pretraživanja poput "Yaya Tour FIFA", pa slijedi pretraga o njegovoj ženi, bratu, plaći, trenutni klub i slično.

Toure je izuzetno važna nogometna ličnost protekle dvije decenije, ali suludo je i vjerovati da je ikada došao u BiH kako bi se borio za svoje mjesto pod nogometnim suncem. Njega je isto grijalo u velikim klubovima, gdje je osvajao trofeje i zarađivao desetine miliona eura.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ali ako ništa, bar bi bilo lijepo da jednog dana neki Toure dođe u BiH, vjerujemo da bi dobio priliku bez ikakve probe.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BobPaisley
...ne bi mene ovo iznenadilo...pa u Selji su poznati po tome da znaju prepoznati talenta ahahahahahh...Dzeko je klasicni primjer,otjeran pod nadimcima kloc,taraba,sljivotres,a par godina poslije postao svjetska klasa...sreca njegova pa ga je onaj Ceh primijetio,inace da se Seljo pitao Dzeko bi danas bio konobar u nekom sarajevskom lokalu...tacno i mene bude sramota kad Seljovci pocnu pricati kako su oni stvorili Dzeku i kako je to njihov proizvod...
27 10
pjanke_1
Ovaj tekst je potvrda vaseg nadimka: MITOMANIJACI!
21 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi