MLS se vraća turnirom u Disneylandu!

Fudbal u SAD-u počinje od 8. jula

MLS se vraća turnirom u Disneylandu!

Sezona 2020 najjače američke fudbalske lige, MLS-a, nije kako treba ni počela kada ju je zaustavila pandemija novog koronavirusa.

Danas je rukovodstvo lige potvrdilo da se MLS zvanično vraća osmog jula i to turnirom na kojem će učestvovati svih 26 ekipa, u Disney World kompleksu u Orlandu (Floridia). Nakon turnira kojim se, valjda, želi nadoknaditi izgubljeno vrijeme i izolovati ekipe, liga će se nastaviti u tradicionalnom formatu.

Na istoj lokaciji će se od 31. jula, podsjetimo, nastaviti i prekinuta sezona najjače košarkaške lige na svijetu.

"Prilika da imamo sivh 26 klubova u kontrolisanom okruženju nam omogućava da zaštitimo zdravlje naših igrača, trenera i klupskog osoblja kada se vratimo takmičenju. Također, prepoznajemo da je smrt Georgea Floyda i drugih okrenula fokus u našoj zemlji na problem rasne nepravade, nejednakosti i nasilja nad crnim muškarcima i ženama. Zajedno sa vlasnicima naših klubova, igračima i osobljem, liga i klubovi će predano raditi na stvaranju programa koji će ukazati na značaj problema koji predugo mori naše društvo", rekao je komesar MLS lige Don Garber.

MLS se, dakle, zvanično vraća osmog jula, a turnir kojim će se nastaviti sezona bi trebao trajati do 11. augusta.

Ukupno će se na turniru odigrati 54 utakmice (39 mečeva grupne faze i 15 merčeva nokaut faze). Timovi će biti podijeljeni na šest grupa - jedna grupa istične konferencije će imati šest ekipa, dok će u ostalim biti po četiri.

Žrijeb grupa će biti održan sutra, 11. juna.

Kako pišu američki mediji, sve utakmice će se računati u skor regularnog dijela sezone 2020, dok će osvajač turnira dobiti mjesto u CONCACAF Ligi prvaka naredne sezone.

Nakon završetka turnira MLS planira nastaviti sezonu 2020 na način da bude moguće "normalno" dobiti prvaka. Raspored za ostatak godine će vjerovatno biti objavljen nešto kasnije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi