Mobitel mu 'poludio': Šta je to Brekalo lajkovao pa je navukao gnjev na sebe?

Wolfsburgov Hrvat podijelio javnost

Mobitel mu 'poludio': Šta je to Brekalo lajkovao pa je navukao gnjev na sebe?

Mladi hrvatski reprezentativac Josip Brekalo skrenuo je pažnju na sebe izjavom da nikada ne bi nosio kapitensku traku sa duginim bojama jer se takvo nešto kosi sa njegovim "izrazito kršćanskim, katoličkim odgojem".

Svi kapiteni Wolfsburga, u svim selekcijama, će ove sezone nositi kapitensku traku u duginim bojama kako bi pružili podršku toleranciji prema homoseksualcima i to je odluka ovog kluba s kojom se Brekalo nije složio.

"Ne mogu u potpunosti stati iza ove akcije jer se to protivi mojim kršćanskim uvjerenjima. Odgojen sam veoma religiozno. Ako neko preferira drugačiji način života, meni je to sasvim u redu jer je to njegova stvar. Međutim, ja ne moram da se slažem s tim i ne bih nosio takav simbol", izjavio je Brekalo, ali je njegov veliki problem što se generalni direktor kluba Jorg Schmadtke ne slaže s takvim stavovima:

"Mi smo klub koji se želi boriti protiv diskriminacije bilo kakve vrste. Brekalo je rekao nešto s čim se ne bih složio", poručio je Schmadtke, dok je čak i kapiten Wolfsburga Josuha Guilavogui, koji je nosio "spornu" traku, bio vrlo miran po tom pitanju:

"Nije važno koje si boje kože, spola, koga voliš, jesi li hendikepiran i koje si vjere, fudbal je za sve nas i vas. Zato nosimo ovu dugu i kao ekipa stojimo iza te poruke", rekao je Guilavogui.

Nije samo Brekalova izjava podigla prašinu, već i neki njegovi potezi na društvenim mrežama. Hrvatski fudbaler je lajkovao podrugljive komentare vezane za ovu akciju, a na internetu se pojavio screenshot koji to jasno dokazuje.

Na fotografiji kapitena sa trakom u duginim bojama, Brekalo je lajkovao komentare "Izgleda us*ano, jadni Joshua" i jedan sa tri emotikona koji povraćaju.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Naravno, Brekalo je odmah postao izuzetno privlačan njemačkim novinarima koji ga spopadaju otkako je izbio skandal, a mladi Hrvat je našao interesantno, da ne kažemo smiješno opravdanje da mu je "mobitel zablokirao i da uopšte nije znao šta je lajkovao". Ko u ovo povjeruje, neka se dobro zapita, ali dobro - njegovo je da se brani.

Brekalove poruke i sporne lajkove prokomentarisali su gotovo svi njemački mediji, a portal njemačke LGBT zajednice Queer.de napisao je da je "žalosno što su tako lijepe riječi kapitena Guilavoguija zasjenile Brekalove primitivne doskočice".

Top Komentari

BosnaZmaj
Treba biti prvo covjek !!!! Pa onda nesto drugo, a ne ko neka hinja, pricati pa nestojati iza svojih rijeci...tipicno hr.......
19 22
black and red
5-7 deka.....
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi