Momak kojem je Biščević obilježio karijeru - slomio mu nogu, pa poklonio motor

Asmer Mašić je nekada bio velika nada Iskre iz Bugojna

Momak kojem je Biščević obilježio karijeru - slomio mu nogu, pa poklonio motor · Intervju

Endin Čaušević

Iskra iz Bugojna trenutno se bori za opstanak u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine u koju se vratila nakon nekoliko sezona "tavorenja" u nižim rangovima. Ovaj klub nekada je bio standardni član Premijer lige Bosne i Hercegovine, a nakon ispadanja 2002. godine Iskra se više nije vraćala u elitni rang.

U klubu iz Bugojna, grada na Vrbasu, poniklo je mnogo fudbalera koji su kasnije igrali i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Međutim, svaki navijač ekipe s Jaklića će sigurno reći da je pored svih najviše obećavao Asmer Mašić koji je još kao tinejdžer debitovao za ovaj tim. Svojim blistavim igrama izborio se za poziv u mladu selekciju BiH, a karijera je nevjerovatnom brzinom išla uzlaznom putanjom.

Ipak, za ovog nekadašnjeg fudbalera Iskre život se promijenio prije nekih 20 godina kada je klub iz Bugojna igrao protiv Željezničara na Grbavici. U jednom duelu sa legendarnim Bulendom Biščevićem Mašić je zadobio lom noge od koje se nikada nije uspio oporaviti na pravi način. Oporavak je trajao skoro dvije godine, a čak sedam mjeseci Mašić je proveo na štakama.

Mašić na fotografiji prvi s desna igrača koji stoje (Utakmica Željezničar-Iskra na Grbavici)

"Pa, tako se valjda moralo desiti. Došao sam do mlade reprezentacije i kada sam bio na najvećem usponu to mi se desilo. Nakon toga oporavak je trajao skoro dvije godine, išao sam po bolnicama, operacijama i terabijama, ali se nikada nisam uspio vratiti na pravi način. Zauvijek su ostale posljedice na nozi, ali i psihi. Oporavljao sam se dvije godine i sedam mjeseci sam bio na štakama. Onda zahvaljujući fiziotarapeutu Nedžadu Kulašu vratio sam se na teren. On je uz mene bio svaki dan i vrijedno smo radili na oporavku. Zatim sam počeo igrati po 15 ili 20 minuta kod Ibre Zukanovića koji je tada bio trener Iskre", rekao je na početku razgovora Asmer Mašić za SportSport.ba.

Nakon utakmice protiv Željezničara nastala je velika netrpeljivost između klubova s Grbavice i Jaklića. Pred utakmicu u Bugojnu digla se velika prašina izjavama Biščevića koji je provocirao Mašića govoreći da uopšte ne zna ko je on niti da zna da ga je povrijedio. Sve je kulminiralo u tunelu stadiona Jaklić, a kasnije ni Mašić nije ostao dužan što se tiče izjava u medijima. Ipak, sve se smirilo godinu dana kasnije kad su na Grbavici ponovo igrali Željo i Iskra, a u znak izvinjenja Biščević je Mašiću poklonio motor.

Mašić na fotografiji u dresu s brojem tri

"Pričao je dosta gluposti po medijima i onda se na Jakliću desio incident kada ga je moj otac htio pitati neke stvari. Govorio je da je napadnut u tunelu, da mene uopšte ne zna i da mu nije jasno što je tako dočekan. I ja sam vraćao, ali sve se smirilo kada su klubovi 'spustili' loptu. Onda se desio taj doček na Grbavici kada mi je uručio motor kao izvinjenje što mi je slomio nogu. Kada je on provocirao preko medija počeo sam i ja to da radim. Poručio sam da ću mu slomiti obje noge prvi put kad se sretnemo na terenu. I taj dan na Grbavici možda sam dobio nekih 15 minuta. Kada je Biščević vidio da ulazim tražio je od Amara Osima da ga izvede i on je to uradio", rekao je Mašić, te otkrio šta se desilo sa motorom kojeg je dobio:

"Ma, Boga pitaj gdje je danas taj motor. Ja mislim da danas ništa od njega nije ostalo, vozao ga je ko je stigao. Više se ni ne sjećam šta je bilo s njim niti me briga. Što se tiče Biščevića više se nikada nismo sreli niti čuli od toga dana. Nije me kontaktirao, a mi smo te sezone ispali i kasnije više nismo igrali protiv Želje".

Mašić se na kraju osvrnuo i na trenutke kada je počeo svoju karijeru. U prvoj sezoni u seniorima za njega nije bilo mjesta u ekipi, pa je otišao na posudbu u tadašnjeg gradskog rivala Zelene zmajeve. No, dolazak Mehmeda Janjoša je promijenio sve to i Mašić je konačno dobio šansu da zaigra. Mnogi su sigurni da bi ostvario blistavu karijeru da se nije desio taj trenutak na Grbavici koji je obilježio karijeru ovog fudbalskog znalca iz Bugojna.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Arihvska fotografija: Asmer Mašić u društvu današnjeg igrača Željezničara Asima Zeca

"Igrao sam za Zelene zmajeve na posubi kada je došao Mehmed Janjoš s pomoćnikom Seadom Tankovićem da me gleda. Dao sam dva gole i želio je da me vrati. Prošao sam tada pripreme i priključio me ekipi. On je jedan od rijetkih vrhunskih trenera koji su vodili Iskru. Došao je i napravio od mene igrača i pomogao mi da dođe do mlade reprezentacije. Ipak, na kraju se desilo to što se desilo", zaključio je Mašić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Mašić se nakon povratka na teren nikada nije uspio vratiti u pravu formu u kojoj je bio nekada. Igrao je za Iskru, čak se okušao u Makedoniji, ali povrede su bile jače. Nakon epizoda po lokalnim klubovima odlučio je okačiti kopačke o klin. Danas radi kao trener u omladinskim kategorijama bugojanske Iskre, a djeca koju trenira zaista imaju šta da nauče od njega.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti