Mostarski derbi: Bez trenerskih zamki i iznenađenja

Plemićima pobjeda, a moglo je biti i drugačije

Mostarski derbi: Bez trenerskih zamki i iznenađenja · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Aktuelni prvak naše zemlje Zrinjski u gradskom derbiju je s minimalnih 1:0 savladao Velež, a da je rezultat bio drugačiji, ne bi bilo nezasluženo. 

Odigran je još jedan mostarski gradski derbi u kojem je ekipa Zrinjskog savladala Velež rezultatom 1:0.

Po vrlo sparnom i teškom vremenu nismo gledali neku previše dopadljivu i lepršavu igru, mada je u nekim dijelovima utakmice bilo itekako uzbudljivo.

Treneri obe ekipe su na teren izveli očekivane sastave u standardnim taktičkim postavkama, tako da sa te strane nije bilo nikakvih iznenađenja.

Zrinjski je poveo na samom početku iz prekida, gdje je odbrana Veleža djelovala prilično indolentno, a pogotovo Gholami kojem se Ćuže znalački "odvojio" i pogodio za kasnije će se ispostaviti, konačan rezultat utakmice.

Nije se Zrinjski nakon ranog vodstva povukao, nastavili su i taktički i energetski na istom nivou.

Oglasi

Kako je prvo poluvrijeme odmicalo, nekako su vezni igrači Veleža preuzimali kontrolu na sredini, većinom je posjed bio kod njih, ali nikako nisu uspijevali da konkretizuju laganu terensku nadmoć.

Posebno je u kvalitetnoj organizaciji prednjačio Pršeš, koji je cijelu utakmicu odlično dirigovao veznim redom Veleža.

Dosta je stvari kod Zrinjskog poremetio i rani izlazak Bradarića zbog povrede, pa je sredina domaćih ulaskom Kiša dobila na dodatnoj kreaciji, ali je izgubila osigurača veznog reda, koji im je u tim trenucima bio potrebniji.

Zadnja linije obe ekipe su funkcionisale pristojno, s tim da se vidi da oba stoperska tandema imaju problem sa uigranošću, jer i Šunjić kod Zrinjskog, te Gholami kod Veleža nisu još u potpunosti "srasli" sa svojim ekipama.

Bekovske pozicije, koje su inače bolji dijelovi obiju ekipa, danas su ipak malo bili ispod svog standardnog nivoa.

Oglasi

To se odnosi na ofanzivnu tranziciju I ponašanje prilikom posjeda, gdje nije bilo kvalitetnih situacija koje bi upravo oni potencirali.

Defanzivno su posao odradili kvalitetno, pogotovo Memija kod Zrinjskog koji je u određenim trenucima "odrađivao" posao trećeg stopera.

Krilini igrači obiju ekipa, kako smo i najavili danas, su definitivno najjači dijelovi istih. Dosta puta su pokušavali, kreirali su i kvalitetne situacije prilikom ulaska u sredinu terena, tako da treneri obe ekipe mogu biti zadovoljni njihovim učešćem i energetskom potrošnjom.

Za malo konkretniji učinak krila nije bilo previše prostora, jer su na kontra stranama stajali izrazito defanzivno kvalitetni bekovi.

Napadači se mjere brojem postignutih golova, ali danas takvog učinka od Bilibije i Haskića nije bilo. Ali vidjeli smo kako se radi o svestranim napadačima, koji i kad nemaju prilika za golove, dosta dobrog urade za ostatak ekipe.

Oglasi

Haskić je dosta dobro zadržavao posjed lopte I služio kao "mantinela" svojim veznjacima, dok je Bilbija podijelio par vrhunskih asistencija za svoje suigrače.

Danas je bio duel trenutno dva najbolja golmana Wwin lige. Iz kola u kolo Hadžikić i Marić pokazuju kako su definitivno iznad ostalih, te tako donose dodatnu sigurnost svojim ekipama.

Klafurić je danas bio suspendiran, pa ga je mijenjao njegov pomoćnik Milanović, koji je svih 90 minuta "košarkaški" učestvovao u utakmici.

Izmjene je radio pravovremeno, s tim da na klupi i nije imao prevelikog izbora. Njegov današnji suparnik Željko Petrović ipak nije bio na specijalno visokom nivou.

Dojam je da je izmjene radio previše kasno, imao je spore reakcije a mislimo da izmjena Bradarić-Kiš nije bio baš najbolji izbor u trenucima kada je Zrinjskom bilo potrebno više čvrstine u veznom redu.

Oglasi

Realnije je bilo da je tada probao sa Savićem, a Kiševu svježinu i kreaciju sačuvao za zadnju trećinu utakmice.

Riječ-dvije i o sudijama današnjeg meča. Svi smo dosta ponosni na kvalitetne partiture Peljte u europskim takmičenjima.

Međutim, nekako je dojam da što više sudi utakmice Wwin lige, da kvaliteta izvedbi pada u skladu sa takmičenjem koje sudi.

Danas je previše ulazio u dijalog sa igračima, nije osjećao klasične fudbalske stvari, kao što su prednost, duel igra , a sudijske nadoknade i prvog i drugog poluvremena su bile prekratke za sve izgubljene minute tokom trajanja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nije nikog posebno oštetio, nije bio tendeciozan, ali ako smo već sebi dali pravo da komentarišemo, red je spomenuti i ove detalje.

Svakako, i o poništenom pogotku Veleža će se diskutovati, no i ova situacija je pokazala koliko nam je zapravo potreban VAR.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ende
Picke jedne, pisite o pokusaju linča igraca i strucnog staba veleza od strane ugasenih navijaca... Da su Hz upale na teren i ganjale protivnicke igrace, ovdje bi se pisalo o kaznama, o uzasu o picki majcinoj... a kada su covicevci ugaseni upali na teren sa ciljem da se fizicki sukobe sa protivnickim IGRACIMA, nikome nista... pickice male novinarske
8 2
Zaccheroni
MRZIN ZRINJSKI
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi