Mostarski ponos slavi 96. rođendan: Mi smo raja iz Mostara, sve nas ista ljubav spaja

Mostarski ponos slavi 96. rođendan: Mi smo raja iz Mostara, sve nas ista ljubav spaja

Na današnji dan prije 96 godine na poljani u Sjevernom logoru u Mostaru okupili su se inicijatori osnivanja Veleža, sa predznakom Radnički sportski klub.

Prvu Upravu novooformljenog kluba činili su Anđelko Vlaho (predsjednik), Ranko Slijepčević (potpredsjednik ), Borivoje Janjoš (prvi sekretar), Ljubomir Basta (drugi sekretar), Rudolf Beltram (blagajnik), te članovi Nadzornog odbora Mihajlo Cvetković, Milan Pavić i Bogdan Tepšić, a prvi kapiten bio je Lazar Radić.

Kada se raspravljalo o imenu kluba, bilo je više prijedloga, al kada je predloženo ime obližnje planine Velež, prisutni su se pogledali, i nakon što je jedan od prisutnih glasno izrazio svoju saglasnost i ostali su prihvatili ime Velež. Prvi dresovi bili su bijele i crne boje, a razlog je bila neimaština. U dresovima crvene boje fudbaleri Veleža zaigrali su tek 1925. godine, a u Mostar ih je iz Zagreba donio član Uprave Vaso Pucarić.

Velež je za kratko tokom Drugog svjetskog rada obustavio svoj rad. Nakon oslobađanja Mostara od fašizma klub je nastavio svoj rad, a prva Skupština nakon rata sazvana je na trgu Musala, na prostoru gdje se, zanimljivo, danas nalaze klupske prostorije. Prva utakmica obnovljenog Veleža odigrana je 13. marta 1945. godine, a protivnik je bila sportska sekcija Pozorišta narodnog oslobođenja Hercegovine. Sedam godina kasnije, tačnije u augustu 1952. godine Velež je prvi put u svojoj historiji postao prvoligaš. Na starom Veležovom igralištu odigran je prvi prvoligaški meč, a protivnik Rođenih bila je Crvena Zvezda.

Prvi veliki sportski rezultat Velež je ostvario u sezoni 1957/58. kada se plasirao u finale Kupa Maršala Tita, gdje je poražen upravo od Crvene zvezde rezultatom 4:0. Osam godina kasnije Mostarci su sezonu završili na diobi drugog mjesta sa zagrebačkim Dinamom, da bi 1973., 1974. i 1987. godine Velež bio viceprvak Jugoslavije, s tim što je dva puta u posljednjem kolu ostajao bez titule prvaka.

Prvi trofej u Mostar je došao 24. maja 1981. godine, kada je Velež na beogradskoj "Marakani" savladao sarajevski Željezničar (3:2) u okviru finala Kupa Maršala Tita. Ovaj uspjeh je pet godina kasnije ponova nova generacija, međutim umjesto Željezničara u finalu je poražen Dinamo sa 3:1 uz dva pogotka Nenada Bijedića i jedan Predraga Jurića.

Velež je u šest navrata Jugoslaviju predstavljao u evropskim kupovima, četiri puta u tadašnjem Kupu UEFA, te dva puta u Kupu pobjednika kupova. 1975. Rođeni su stigli do četvrtfinala Kupa UEFA, da bi 1988. bili zaustavljeni u osmini finala istog takmičenja.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Ratna dešavanja u Bosni Hercegovina odnijela su Veležu sve, prije svega stadion pod Bijelim brijegom koji je Grad Mostar dodijelio HŠK Zrinjski na korištenje od 99 godina. Rad kluba je obnovljen 1994. godine na mjestu odakle je sve krenulo - u Sjevernom logoru, a prije nego što je napravljen stadion u Vrapčićima domaće utakmice su odigravane u Jablanici. Tokom dvije postratne decenije Velež nije ostvario niti jedan značajan rezultat, a sezona 2015/16. ostat će upamćena kao jedna od najtežih u historiji kluba. Nakon deset godina Velež je napustio Premijer ligu BiH sa nadom da će povratak uslijediti brzo.

Dres Veleža svojevremeno su nosile fudbalske veličine kao što su Muhamed Mujić, Sulejman Rebac, Enver Marić, Duško Bajević, Vahid Halilhodžić, Džemal Hadžiabdić, Blaž Slišković, Sead Kajtaz, Semir Tuce, Meho Kodro, Sergej Barbarez, Hasan Salihamidžić i mnogi drugi. Najbolji strijelac kluba je Duško Bajević sa 170 golova, dok je rekorder po broju nastupa Enver Marić, koji je Veležov gol čuvao čak 441 put.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ratip irats
Rođeni, sretan rođendan i što raniji povratak u PL BiH...
14 4
Dzemovolidzem
Stvarno je veliki ovaj Velez iz Mostara.Niko ni blizu nece nikada doci.
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti