Može li FK Sarajevo završiti sezonu kao statistički najbolju ikad?

Bordo momci su na korak od titule

Može li FK Sarajevo završiti sezonu kao statistički najbolju ikad?

Sezona 2018/2019 Premijer lige BiH se bliži kraju. Ostalo je da se odigraju još dva kola, od kojih se jedno (32.) igra danas.

Danas fudbaleri Sarajeva na Koševu dočekuju ekipu Zvijezde 09 i pobjedom imaju priliku osvojiti titulu prvaka Bosne i Hercegovine, bez obzira na rezultat njihovog prvog pratioca na tabeli, Zrinjskog.

Ukoliko danas upišu tri boda, bordo momci mogu početi sa slavljem jer utakmica zadnjeg kola PL protiv GOŠK-a neće imati nikakav rezultatski značaj.

Igraju Musemićevi izabranici sjajnu sezonu, napad funkcioniše odlično, odbrana je uglavnom na nivou, pa se postavlja pitanje može li sezona 2018/2019 biti statistički najuspješnije ikada - po broju bodova, postignutih i primljenih golova, gol razlici?

Ono što je izgledno jeste da fudbaleri Sarajeva mogu sezonu završiti sa najboljom gol razlikom i najvećim brojem bodova od kada se igra "zajednička" Premijer liga BiH (2002/2003).

Sezona koju "ganjanju" Musemićevi izabranici je upravo prva sezona zajedničke Premijer lige u kojoj je Sarajevo završilo na trećem mjestu sa 69 bodova. U pomenutoj sezoni se, međutim, igralo 38 kola, dok se danas, po prvi put, igraju 33. Tabelu sezone 2002/2003 Premijer lige BiH možete pogledati ovdje.

Ukoliko Sarajevo u preostale dvije utakmice upiše pobjede sezonu će završiti sa 70 bodova na kontu što bi bio rekord kluba u PL.

Ipak, to ne bi značilo da je Sarajevo odigralo sezonu u kojoj je osvajalo najviše bodova po utakmici.

U sezoni 2014/2015 u kojoj je Sarajevo osvojilo zadnju titulu PL bordo tim je osvojio 66 bodova, u 30 kola. To znači da je Sarajevo tada osvajalo 2.2 boda po susretu dok bi prosjek bodova po utakmici bordo tima ukoliko ovu sezonu završi sa dvije pobjede bio 2.12. Tabelu posljednje šampionske sezone Sarajeva možete pogledati ovdje.

Vratimo se na sezonu 2002/2003. Tada je Sarajevo imalo najbolju gol razliku u svojoj premijerligaškoj historiji, +44. Podsjetimo, igralo se 38 kola.

Trenutno je Sarajevo na gol razlici +42 tako da je realno da do kraja tekuće sezone postavi svoj rekord u ovoj statističkoj kategoriji. Tim sa Koševa do kraja sezone, dakle, mora poboljšati svoju gol razliku za tri gola.

Kada je najveći broj postignutih golova u pitanju, FK Sarajevo je svoj najbolji učinak imao također u sezoni 2002/2003. Tada je FK Sarajevo postiglo 83 gola i jasno je da u ovoj sezoni ne može postići više (trenutno je bordo ekipa na 62 postignuta gola).

Teško će Sarajevo poboljšati i prosjek golova po utakmici iz pomenute sezone. Sarajevo je 83 gola postiglo na 38 utakmica što je 2.1842 gola po utakmici.

Sarajevo je u ovoj sezoni na prosjeku od dva gola po utakmici, a da bi prebacilo prosjek iz sezone 2002/2003 mora tekući takmičarski ciklus završiti sa najmajne 73 gola na svom kontu. Dakle, Sarajevo mora u posljednje dvije utakmice postići 11 golova, što nije nemoguće, ali je jako, jako teško - složit ćete se.

Musemićeva odbrana je do sada u 31 kolu primila samo 20 golova - 0.645 golova po utakmici.

Ipak, imale su zadnje linije Sarajeva i uspješnijih sezona, pa i da bordo tim do kraja prvenstva ne primi gol neće biti klupskog rekorda - ni kada je najmanji broj primljenih golova u jednoj sezoni u pitanju, a ni prosjek primljenih golova u sezoni (ukoliko se do kraja sezone mreža Sarajeva ne bude tresla bordo tim će biti na 0.606 primljenih golova po utakmici).

U sezoni 2014/2015 Sarajevo je primilo samo 17 golova, dok je u sezoni 2012/2013 taj broj bio 19.

Tako je u šampionskoj sezoni 2014/2015 Sarajevo primalo svega 0.56 golova po utakmici - igralo se 30 kola.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bilo kako bilo, ova generacija Sarajeva ostat će upamćena kao jedna od najupsješnijih u posljeratnom periodu. Ipak se smiješi historijska dupla kruna.

Kompletnu statistiku ekipe Sarajeva i svih igrača u PL možete pogledati ovdje.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi