Mujčin: Uzor sam Hajroviću? Ne znamo se, možda me i ne prepoznaje...

Nekadašnji reprezentativac BiH za SportSport.ba

Mujčin: Uzor sam Hajroviću? Ne znamo se, možda me i ne prepoznaje... · Intervju

Kada biste pokušali izdvojiti najbolje Dinamove nogometaše u posljednjih 20 godina, skoro nemoguće bi bilo da ne pomenete Edina Mujčina, čovjeka koji je svojom borbenošću zacementirao svoje mjesto u klupskoj historiji.

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine je '90-ih godina sudjelovao u svim velikim Dinamovim rezultatima. Danas živi mirnim životom, radi kao pomoćnik u Lokomotivi, no svejedno i dalje s velikim zanimanjem prati rezultate 'modrih', koji su sinoć na Maksimiru pregazili Fenerbahče sa 4:1.

Posebno su sinoć briljirali bh. nogometaši. Izet Hajrović je kao navijen trčao cijelu utakmicu, prilikom izlaska iz igre ga je dočekao gromoglasni pljesak lijepo ispunjenog Maksimira, dok je Amer Gojak perfektno odradio posao na sredini terena i po ko zna koji put pokazao o kakvom se igraču radi.

Oduševljen onim što su pokazali bio je i sam Edin Mujčin koji se na početku razgovora za SportSport.ba najprije osvrnuo na pravu lekciju koju je Dinamo očitao Fenerbahčeu.

"Veličanstvenu igru je pokazao sinoć Dinamo. Ko je mogao očekivati da će biti 4:1 na kraju? Niko! Dinamo ove godine izgleda baš dobro, prepoznala je to i publika koja se vraća na stadion, tako da se osjeti prava atmosfera u gradu. Sretan sam stvarno, lijepo je vidjeti ovakav Dinamo. E, sad je pitanje koliko mogu u Evropskoj ligi. I prije par godina su dobro startali, pa na kraju nije bilo kako se očekivalo, ali nema razloga da ne bude optimizma. Uvjeren sam da prve dvije pozicije neće pobjeći", govori nam Mujčin, pa potom uputio nekoliko riječi o treneru Nenadu Bjelicu.

"Čovjek je sam sebi složio tim, dovodio je koga je htio i vidi se odmah ta njegova ruka. Igrači ispunjavaju sve što traži. Puno, puno bolje izgleda nego ranije."

A onda je spomenuo Hajrovića.

"Nije mu bilo lako u početku, dečko je došao nespreman, no vidjelo se odmah da je pravi igrač. S jednim potezom može riješiti meč, jednostavno ima ono nešto što imaju veliki igrači i kada je takav isplati ga se čekati i kada loše igra. Uvijek možete očekivati da će napraviti nešto, da li asistirati, ili s onom ubojitom ljevicom... Ma, vrhunska kvaliteta", govori Mujčin, koji je tok razgovora ubrzo usmjerio i na Gojaka koji ga je očigledno oduševio.

"'Mali' Gojak me je iznenadio. Dečko igra tako zrelo, spremno, ima taj bosanski vic, ali posebno me impresionirala snaga i moć koju ima u igru. Nisam vjerovao da tako zrelo igra. Od 'naših' tu je i Dilaver, dobro se i on uklopio. Bjelica je s njim sarađivao i znao je vrlo dobro kakvog igrača dovodi."

Kada je tek stigao u zagrebački klub Hajrović je kao uzora spomenuo upravo Mujčina.

"Ha, nisam to znao. Drago mi je ako je tako, mada se još nismo upoznali. Ko zna možda me i ne prepoznaje", dodaje kroz smiješak.

Dotakao se i reprezentacije BiH koju danas vodi njegov veliki prijatelj, Robert Prosinečki.

"Pratim mnogo više reprezentaciju u posljednje vrijeme, ali veliki mi je minus što ne dolazim u Zenicu barem nekada. Obećao sam Prosinečkom da ću doći i morat ću prvom prilikom, vuče me malo da osjetim onu atmosferu u Zenici. Što se tiče rezultata, jesmo možda igrali lošije u posljednje vrijeme, ali ličimo kao tim. Kada je tako i Bog te nagradi. Uvjeren sam da će Robi (op.a Robert Prosinečki) donijeti mnogo radosti našem narodu."

Pokušao je u nekoliko riječi i opisati Prosinečkog.

"Dobričina, ali prava. On je tako skroman, uopšte ne glumi zvijezdu neku, ma teško ga je uopšte opisati. O njemu mogu samo u superlativima pričati dan-noć."

Ne skriva žal što generacija za koju je svojevremeno igrao nije otišla na veliko takmičenje.

"Kad god me hrvatski novinari pitaju za čim najviše žalim, uvijek istaknem to što s reprezentacijom nisam otišao na veliko takmičenje. Imali smo fenomenalne igrače, svi su igrali u vrhunskim klubovima, ali nešto nam je jednostavno nedostajalo. Nikada neću prežaliti to. Zamislite, imali smo u timu jednog Salihamidžića, Hibića, Bolića, Baljića..."

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Nakon završetka igračke karijere Mujčin je uplovio u trenerske vode.

"Već neko vrijeme sam u Lokomotivi pomoćni trener. Dobro nam ide, sutra igramo derbi s Rijekom i ako ne izgubimo bit ćemo u samom vrhu. Iskreno, još ne razmišljam o tome da samostalno krenem. Ovako mi je nekako najbolje...", podvukao je skromni Mujčin na kraju razgovora za SportSport.ba.

Promo

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Veliki je igrač bio!
25 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi