"Mukotrpan je to bio put, skupljalo se za i prevoza, ali naša želja je bila jača od svih nedaća"

Sada već bivši trener juniora NK Travnik Senad Bajrić sasvim otvoreno za SportSport.ba

"Mukotrpan je to bio put, skupljalo se za i prevoza, ali naša želja je bila jača od svih nedaća"

S. Mlaćo

Iako su seniori tek u trećem rangu bh. nogometa, tačnije Drugoj ligi Zapad, na stadionu Pirota i dalje se igraju premijerligaške utakmice. Najzaslužniji su za to juniori popularnih Vezira koji su protekle sezone ostvarili veliki uspjeh i izborili duele sa Željezničarom, Sarajevom, Širokim Brijegom, Veležom, Zrinjskim...

Sjajna generacija mladih Vezira vodila je veliku bitku za najveći rang za juniore, a jedan od najzaslužnijih za ostvareni uspjeh svakako je Senad Bajrić, perspektivni stručnjak koji je sa golobradim mladićima ostvario čudo.

Zanimljivo da je Bajrić nakon polusezone ostao bez posla zbog čega ne krije razočarenje, svjestan šta je sve prošao sa svojim sada već bivšim izabranicima, kojima je ne baš rijetko bio trener, otac, drug, profesor...

Za SportSport.ba je otvorio dušu, prisjetio se lijepih, ali i onih lošijih trenutaka koje nosi profesija za koju se odlučio.

"Trenerski posao sam počeo 2012. godine sa kadetima NK Travnik, bili smo u Premijer ligi tada. Također sam kratak period radio i sa pionirima, a posljednje dvije godine sa juniorima s kojima sam izborio plasman u Premijer ligu, te tako ostvario historijski uspjeh za klub. U dva navrata sam bio i pomoćnik u seniorskoj ekipi, prvi put u Premijer ligi, a drugi u Prvoj ligi FBiH", priča Bajrić, vlasnik UEFA A licence.

Tokom razgovora priznaje da se često prisjeti treninga, utakmica, putovanja. Nerijetko je to bilo u nevjerovatnim uslovima, onima koje se ne mogu opisati riječima, ali kaže nikada nije ni pomislio da odustane.

"Radio sam u teškim uslovima. Doslovice se snalazio za treninge i teren, ali bio sam uporan i rekao sebi "napravit ćeš nešto sa ovim dječacima". Vidio sam da imaju talenat i kvalitet, pridobio sam ih i u jednom trenutku smo bili kao drugovi. 2017. godine sa kadetima sam osvojio Federalno prvenstvo grupa Centar, ali smo u Mostaru u završnici izgubili na penale od Rudar Prijedora. Već naredne godine sa juniorima osvajam Kup SBK i ostvarujem historijski plasman u Premijer ligu".

Svjestan je da je taj uspjeh bio pravo čudo. Zbog mnogo stvari.

"Zaista je put do Premijer lige bio težak i mukotrpan. Prvo zbog uslova u kojima smo radili, drugo zbog malog broja juniora, bilo ih je 20-tak. Izvlačio sam maksimum, a na utakmice smo znali ići sa kombijem od 18 mjesta. Skupljao se nekada novac za prevoz. Ipak, želja za uspjehom mene i mojih dječaka bila je jača od svih nedaća i drugih stvari".

Juniori NK Travnik polusezonu su završili na desetom mjestu, a pojedini članove ove selekcije igraju i za prvi tim.

"Nakon toga plasmana u PL dosta juniora je počelo da igra i za prvi tim, odnosno seniore. Njih 8-9, po dvije utakmice sedmično. To još nije prihvatljivo i previše je to za njih. Zavšili smo na diobi devet i desetog mjesta. Dvije ekipe na kraju ispadaju i mi smo ostvarili svoj cilj".

Uoči početka priprema saznao je vijest koja je bila veliko razočarenje za njega. Jednostavno, šamar za svakog normalnog čovjeka.

Potražite više informacija na temu Premijer omladinska liga BiH U-19:

"U gradu sam saznao da sam smijenjen. Niko me nije kontaktirao i to je krajnje drsko i neljudski. Nisam trener kojim se može manipulisati i dirigovati, pa je to očito bio jedan od razloga. Međutim, u Travniku je to tako dugi niz godina da se treneri smjenjuju preko noći i odmah dovode drugi. Međutim, to neka je na čast onima što vode klub, a ja odlazim ponosno. Vrijeme će pokazati svoje", dodao je Bajrić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zanimljivo da je ovaj mladi stručnjak prošle sedmice u Sarajevu, tačnije u Narodnom pozorištu dobio nagradu od Sportskog saveza Bosne i Hercegovine za popularizaciju i razvoj omladinskog sporta u BiH, a najviše u Travniku i Srednjobosanskom kantonu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi