Željezničar u borbi za Evropu: Mulalić ne odustaje od omiljene formacije, pojačanja u timu

U subotu otvaranje sezone

Željezničar u borbi za Evropu: Mulalić ne odustaje od omiljene formacije, pojačanja u timu · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

FK Željezničar u drugi dio sezone ulazi sa jasnim ciljem, a to je izboriti nastup na evropskoj sceni. Plavi su se pojačali, a Edis Mulalić, neće odustajati od svoje omiljene formacije 4:2:3:1.

Višestruki prvak Bosne i Hercegovine, FK Željezničar, drugi dio sezone će otvoriti u subotu na Grbavici. U okviru osmine finala Kupa na Grbavicu stiže Leotar, a navijači Željezničara s mnogo optimizma dočekuju nastavak sezone.

Plavi su prvi dio sezone, iako pritisnuti finansijskim problemima, odradili sasvim solidno. Zauzeli su 4. mjesto sa 29 osvojenih bodova i sasvim sigurno će se do kraja boriti za poziciju koja garantuje izlazak na evropsku scenu.

A, u toj borbi biće jači nego u prvom dijelu sezone s obzirom da su u zimskom prelaznom roku u svoje redove doveli nekoliko provjerenih igračkih imena i to upravo na pozicijama na kojima im je "škripilo".

Istina, ostali su bez nekoliko igrača iz prvog dijela sezone, no njihov se odlazak ne bi trebao osjetiti, dok bi dolazak Jašarevića, Krpića, Hodžića pa i Drlje, trebao unaprijediti igru Željezničara.

Oglasi

Tokom pripremnog perioda izabranici Edisa Mulalića odigrali su četiri susreta u kojima su upisali tri pobjede uz jedan remi, a iz ovih mečeva je vidljivo da će šef struke ostati vjeran sistemu 4:2:3:1.

Sistem je to koji je nastao devedesetih u Španiji i koji je danas jedan od najzastupljenijih u fudbalu, pa nije iznenađenje što ga koristi i Mulalić.

Galić i Jašarević držat će bokove u zadnjoj liniji, dok će dva stopera biti Cocalić i Drina. I ova četvorka će, ukoliko ne bude problema sa suspenzijama i povredama, biti standardna. Zadnja dva vezna, od čijih igara u mnogočemu zavisi i učinkovitost ovog sistema, kako sada stvari stoje biće Hodžić i Hajdarević, s tim da je pozicija ovog drugog možda i jedina pod znakom pitanja uoči duela sa Leotarom. Ne bi bilo iznenađujuće da od prve minute krene Mekić.

No, bez obzira na to, od dva zadnja vezna u sistemu 4:2:3:1 očekuje se da budu u dobroj aerobnoj formi jer njihov zadatak osim razgradnje napada te pokrivanja rupa u odbrani je i to da konstantno budu uključeni u fazu napada. Često je jedan od dvojice zadnjih vezni više okrenut prema odbrambenim zadacima, a drugi prema napadačkim i ukoliko trener uspije napraviti takav spoj, dobit će zapravo savršeno partnerstvo.

Oglasi

Ispred njih bi po viđenom na pripremama trebali ordinirati Amoah, Štilić, te Drljo, koji ima i određenu prednost zbog pravila "zaštićenog godišta", dok će biti zanimljivo vidjeti kakvu će odluku po pitanju ofanznivne "trojke" donijeti Mulalić nakon što suspenzija istekne Santosu i za igru bude potpuno spreman Armin Hodžić.

U vrhu napada biće Krpić, no iako govorimo o sistemu sa samo jednim napadačem, često se i za trojicu ofanzivnih veznih ističe da su napadači. Često, tokom igre, bar tako kažu istraživanja, ofanzivni veznjaci pogotovo oni uz aut linije, ostaju na velikom prostoru sa jednim odbrambenim igračem, što znači da bi trebali osim brzine imati i dobru tehniku kako bi se oslobodili čuvara te došli u priliku da postignu pogodak ili upute dobar centaršut.

Amoah i Santos su u prvom dijelu sezone to sasvim solidno radili, no ruku na srce, nije Željezničar imao pravog klasičnog napadača koji bi njihove dobre prodore, povratne lopte i centaršuteve, pretvarao u pogotke.

No, na tu poziciju su dovedeni Krpić i Armin Hodžić, koji još uvijek nije spreman, pa se očekuje i mnogo ubojiti Željezničar nego što je bio u prvom dijelu sezone. Ako je napadač, u ovom slučaju Krpić, u dobroj formi, onda je ova formacija za njega kao izmišljena.

Ko će izgubiti mjesto u timu?

Ukoliko izuzmemo susret sa Leotarom, odnosno ukoliko se osvrnemo na kompletan nastavak sezone, postavlja se pitanje ko će ostati bez mjesta u timu, pogotovo u napadačkom veznom redu te u samom vrhu napada gdje će protiv Leotara kao što smo već rekli igrati Drljo, Štilić, Amoah i Krpić.

Oglasi

Za ove četiri pozicije konkuriše u prvom redu šest fudbalera i to pored nabrojanih jos Santos i Hodžić, a određenoj minutaži sasvim sigurno se nadaju i Beganović, te Haračić. No, dojam je da će posljednja dvojica priliku dobijati na kapaljku, te da bi barem jedan od njih, za svoje dobro trebao tražiti novi klub.

Drljo, ima određenu prednost jer se radi o fudbaleru zaštićenog godišta, a takva dvojica moraju biti u početnih 11. Jedan je Drina, dok je drugi prema viđenom na pripremama upravo Drljo što znači da bi Santos mogao skupo platiti crveni karton iz prvog dijela sezone, ali i to što još uvijek nije produžio ugovor koji mu ističe za nekoliko mjeseci.

Hodžić i Krpić će se boriti za poziciju prvog napadača s tim što Hodžić za razliku od Krpića može kvalitetno odigrati i na nekim drugom pozicijama (centralni ofanzivni vezni ili krilni napadač), no u formaciji koju forsira Mulalić, njegov kvalitet na bilo kojoj poziciji osim centralnog napadača, ne bi dolazio toliko do izražaja.

Naravno, ima Mulalić još nekoliko opcija, jedna od njih je da recimo na gol stavi Muftića, pa tako sa njim i jednim U-21 igračem u polju zadovolji pravilo "zaštićenog godišta", ili da Beći ukaže priliku na jednom od dva zadnja vezna, pa da na taj način oslobodi više prostora za Santosa, Amoaha, Štilića, pa i Hodžića, no nekako se čini da bi to bilo kompromisno rješenje, koje bi najmanje koristilo timu.

Oglasi

Bilo kako bilo, Željezničar je odradio dobar prelazni rok, pozicije koje nisu bile dobro pokrivene, sada jesu, a na Mulaliću je da napravi dobru atmosferu u timu, te da spriječi eventualno nezadovoljstvo zbog manje minutaže nekog od fudbalera koji smatra da zaslužuje više.

Prijateljske utakmice:
Željezničar - Budućnost 1:0 (Hajdarević)
ŽELJEZNIČAR: Bender - Galić, Cocalić, Drina, Jašarević - Hodžić, Hajdarević - Amoah, Štilić, Drljo, Križevac.

Željezničar - Sutjeska 9:0 (Križevac, Amoah, Drljo 2, Beganović 2, Santos, Haračić, a.g.)
ŽELJEZNIČAR: Bender - Galić, Drina, Kosorić, Jašarević - Hajdarević, Hodžić - Amoah, Štilić, Drljo - Križevac.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar - Široki Brijeg 1:0 (Pirić)
ŽELJEZNIČAR: Bender - Galić, Drina, Cocalić, Jašarević - Hajdarević, Hodžić - Amoah, Štilić, Drljo - Krpić.

Željezničar - Bratstvo 0:0
ŽELJEZNIČAR: Bender - Galić, Drina, Cocalić, Jašarević - Mekić, Hodžić - Amoah, Štilić, Drljo - Krpić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Adi1921
Hajmo plavi aleee....?
3 3
zeljovac21
GAZI ZELJO !
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi