"Čuvar grada" bi mogao biti mister Mundijala: Utakmice u posebnom dekoru na samoj obali

Ima kapacitet 54.500 sjedećih mjesta

"Čuvar grada" bi mogao biti mister Mundijala: Utakmice u posebnom dekoru na samoj obali

Haris Zilić

Mundijal u Kataru nas očekuje krajem ove godine, ali lagano se zagrijavaju i domaćini Mundijala 2026. godine.

Najbolje fudbalske selekcije svijeta 2026. godine po prvi put će ugostiti tri zemlje, a domaćini tog Mundijala bit će SAD, Meksiko i Kanada, a i po prvi put u hiatoriji nastupit će 48 reprezentacija.

Uskoro bi domaćini trebali ozvaničiti gradove u kojima će se igrati utakmice, a jedan od gradova koji je u užoj konkurenciji je Vancouver.

Pored toga Vancouver je jedan od gradova iz Kanade među favoritima i za odigravanje nokaut faze.

Utakmice bi se igrale na predivnom BC stadionu kapaciteta 54.500 sjedećih mjesta, na kojem većinu domaćih utkamica igra reprezentacija Kanade, dom je i MLS tima Vancouver Whitecaps. Stadion je višefunkcionalan pa se na njemu održavaju i koncerti, ali i ostali sportski događaji. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Za stadion je sepcifično okruženje jer se nalazi na samoj obali i blizu je najprometnije luke u Kanadi Port Metro i mnogi ga nazivaju "čuvar grada".

Vizuelni efekti stadiona su također specifični, a noću daje poseban dekor. Nije puno udaljen od strogog centra Vancouvera, ima odličnu putnu komunikaciju tako da se Kanađani nadaju da bi Vancouver mogao biti ne samo domaćin Mundijala 2026. godine nego i domaćin neke od utakmica u završnici nokaut faze.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi