FIFA je obradovala jednu reprezentaciju: Bit će "redovni" učesnici Mundijala
FOTO: EPA

Od 2026. godine idu velike promjene

FIFA je obradovala jednu reprezentaciju: Bit će "redovni" učesnici Mundijala

Haris Zilić

Mundijal 2026. godine koji će se održati U SAD-u, Meksiku i Kanadi donijet će nove promjene u svijetu fudbala.

Pored toga što će biti prvi Mundijal kojem će domaćini biti tri države, na istom će po prvi put u historiji nastupiti 48 reprezentacija.

Na ovaj način čelnici FIFA-e žele da populariziraju još više fudbal pogotovo u zemljama čije reprezentacije kroz historiju nisu imale mnogo zapaženih rezultata.

Tako će na Mundijalu 2026. godine nastupati osam selekcija iz Azije, devet iz Afrike, šest iz Sjeverne i Centralne Amerike, šest iz Južne Amerike, 16 iz Evrope, jedna iz Okeanije, dok će dvije reprezentacije izboriti plasman kroz interkontinentalni baraž.

Upravo će pomenuti Mundijal imati značaj za reprezentaciju iz Okeanije, a to će biti navjerovatnije Novi Zeland.

Reprezentacija Novog Zelanda nakon prelaska Australije u azijsku zonu godinama nema pravog konkurenta. Glavni konkurentni u Okeaniji su Solomonska Ostrva, Papa Nova Gvineja, Tahiti, Fidži, što dovoljno govori o jačini ove kvalifikacione zone.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Novi Zeland je kao prvak Okeanije išao u interkontinetnalni baraž gdje je većinom zaustavljen od ekipa iz Južne Amerike, Sjeverne i Centralne Amerike ili Azije, a samo su 2010. godine prošli pomenuti baraž izbacivši Bahrein i tako se plasirali na Mundijal u Južnoj Africi.

Sada će Novozelanđani imati priliku da na Mundijal 2026. godine odu direktno kao prvaci Okeanije, a u igri su i za Mundijal u Kataru ove godine, gdje ih očekuje duel interkontinentalnog baraža protiv selekcije Kostarike koja će u ovom meču biti blagi favorit, a pomenuta utakmica igra se 14. juna u Kataru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi