Pojavio se novi kandidat za domaćinstvo Mundijala 2030. godine
FOTO: EPA

Ulaze u zajedničku organizaciju

Pojavio se novi kandidat za domaćinstvo Mundijala 2030. godine

H. Zilić

FIFA je potvrdila da će se Mundijal 2026. godine igrati 39 dana. Učestvovat će 48 reprezentacije podijeljenih u 12 grupa sa po četiri tima. Nakon toga ide nokaut faza.

Po prvi put Mundijal 2026. godine bit će održan u tri države, a to su SAD, Meksiko i Kanada.

Čini se da FIFA neće odustati od ideje da tri države organizuju Mundijal jer kako stvari sada stoje isto se sprema za Mundijal 2030. godine.

Potvrđena je danas kandidatura Maroka za organizaciju Mundijala.

Nakon ekspanzije fudbala u ovoj zemlji i četvrtog mjesta na Mundijalu u Kataru Marokanci sada žele domaćinstvo, ali neće biti sami.

Oglasi

Naime, Maroko će se pridružiti Španiji i Portugalu u organizaciji Mundijala. To je ranije trebala biti Ukrajina, ali odustali su.

Ovo znači da će jedna od kandidatura za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine biti na dva kontinenta.

Druga kandidatura je na čak tri konitnenta. Zajedničku organizaciju Mundijala žele Saudijska Arabija, Egipat i Grčka.

Treća kandidatura je Mundijal u čak četiri države jer zajedničku kandidaturu su predložili Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kako stvari sada stoje to su trenutno jedine tri ozbiljne kandidature i među pomenutim možemo tražiti domaćina Mundijala 2030. godine.

Ono što je skoro pa sigurno dva Mundijala u nizu bit će organizovana u tri ili više država.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti