Muratović arhitekta uspjeha Tuzla Cityja: S Husićem za minutu sve riješiš, imamo igrača za Zmajeve

Sportski direktor kluba otvoreno o svemu za SportSport.ba

Muratović arhitekta uspjeha Tuzla Cityja: S Husićem za minutu sve riješiš, imamo igrača za Zmajeve · Intervju

Prije desetak godina u Bundesligi kao fenomen važio je Hoffenheim. Selo s nešto više od 3.000 stanovnika u najjačem njemačkom rangu dobilo je svoj klub, klub koji će godinama kasnije rušiti Bayern, Borussiju..., a iza cijele priče  je stajao jedan od najbogatijih Nijemaca, Dietmar Hopp, čija je firma SAP treća po veličini softverska kompanija u svijetu.

Nešto slično danas imamo i u našoj zemlji, u Premijer ligi BiH. Poslije osam odigranih utakmica na čelu tabele je Tuzla City, iliti Sloga Simin Han, koji je do prije nekoliko godina igrao na blatnjavim terenima niželigaških klubova u Miljanovcima, Raincima, Lipnici, Mramoru... Bogatstvo finansijera Azmira Husića možda nije kao Hoppovo, ali vizija, volja i odlučnost učinili su u međuvremenu da njegov tim postane strah i trepet za one najveće u BiH.

I poslije sjajnog starta svi u klubu čvrsto stoje na zemlji. U Husićevom notesu još je mnoštvo ciljeva koji se moraju ostvariti kako bi se klub učinio regionalno poznatim, a u svemu tome veliku ulogu igra i naš nekadašnji reprezentativac Samir Muratović koji je danas u ulozi sportskog direktora.

"Puno sam razmišljao prije nego što sam prihvatio ovu funkciju. Šest mjeseci sam radio kao savjetnik da malo vidim kako 'stvari hodaju', da pokupim konce kako se radi u BiH, šta će biti moji zadaci... Mislim da sam u tome uspio. Poslije prošle sezone napravili smo plan, strategiju, koga ćemo dovesti i zasad ide kao po loju, što se kaže. Doveli smo dosta interesantnih fudbalera, bilo je u opticaju još i boljih koji bi bili ekstra za ovu ligu, ali izjalovilo se na kraju. Ne bih još o njihovim imenima, možda i na zimu probamo da ih dovedemo, sve će zavisi od toga kako budemo stajali na tabeli", govori Samir Muratović na početku razgovora za SportSport.ba.

Samir Muratović dobio posao u FK Tuzla City

Malo ko je mogao očekivati da će Tuzla City danas biti lider, ali u klubu, s druge strane, i nisu iznenađeni ovakvim startom.

"Vidite, mi smo željeli najprije da sastavimo tim koji će osigurati opstanak i tek onda da razmišljamo šta i kako dalje, da li se upustiti u borbu za vrh i slično. Tajna je u dobrom odabiru igrača, predanom radu i u tome što svi dišemo kao jedno. Nije floskula, stvarno je tako. Olakšavajuća okolnost svakako je i to što pritisak nije veliki, ono što se dogovorimo predsjednik, trener i ja, to bude i niko sa strane ne može utjecati na to. Mi radimo ono što mislimo da je dobro za klub, niko nam se ne miješa i idemo korak po korak. Sve je odlično za sada, nadamo se da će tako i ostati."

Trener je Milenko Bošnjaković ljetos je priliku dobio ispred mnogo zvučnijih trenerskih imena. Znali su u klubu zašto i kako.

"Milenko je dugo godina radio u ovom klubu, s njim je prošao od trnja do zvijezda i sve to imali smo na umu kada smo birali novog trenera. Tražili smo nekoga ko poznaje klub, sredinu, ligu i koji će znati šta ga očekuje. Nudila su se brojna trenerska imena, sa svih strana i mnogo zvučnija, ali, eto, ispostavilo se da nismo pogriješili što smo upravo Milenku dali povjerenje. To je vrlo marljiv čovjek koji želi da uspije, donio je jednu novu energiju u tim. Na kraju smo prezadovoljni i mi i on kako se stvari odvijaju."

Mjesta euforiji nema, o Evropi je, kaže Muratović, još rano razmišljati.

"Meni je drago da ovi rezultati nisu slučajnost, proizvod su, dakle, naših sjajnih partija. Danas kada smo na vrhu mnogi nas već vide i u evropskim takmičenja, ali mi smo čvrsto na zemlji, prošlo je tek osam kola i jasno nam je da imamo još mnogo posla. Ne treba previše da se dižemo, mada se ne smijemo ni spuštati, jer znamo koliko vrijedimo i toga se držimo."

Danas je Muratović sportski direktor, u novoj ulozi snalazi se više nego dobro.

"Posao sportskog direktora je takav da se nama u suštini nikada sezona ne završava. Uvijek moraš biti aktivan, pratiti igrače, treninge, voditi brigu o tome da uslovi budu na najvećem nivou... Povezan sam također i sa omladinskim pogonom, trudim se da i tu napravimo nešto, da što više kvalitetne djece dovedemo i da im osiguramo sve što je potrebno za kvalitetan rad. I to će s vremenom doći na svoje, važno je da prvi tim dignemo na noge, jer samim tim će i oni mlađi željeti da dolaze kod nas."

Olakšavajuća okolnost Muratoviću je što gotovo svaku njegovu zamisao u djelo pretvara Husić.

"Ne znam kako je u drugim klubovima, ali u Tuzla Cityju što se dogovorim sa Husićem, to se i ispoštuje. To je jako dobar čovjek za saradnju, on možda nije imao fudbalsku karijeru, ali se u ovaj posao itekako razumije i s njim se, ako je dobra ideja, dogovoriš za minutu. Nema potrebe da se sastaje Upravni odbor, da se pita neko drugi i slično. Procijeni ideju, ako je dobra, ide se odmah u realizaciju i ne pita se šta, kako i koliko. Da je, bogdo, više takvih ljudi u BiH koji znaju šta hoće."

Biti fudbaler bilo je Muratoviću mnogo lakše.

"Ma, kao fudbaler misliš samo o sebi, izađeš na teren, daš maksimum i to je to. Ovako kad si sportski direktor odgovornost je puno veća, moraš brinuti o većem broju ljudi..., ali navikao sam se, svaki dan je sve lakše. I ekipa mi mnogo olakšava svojim igrama i ponosan sam na sve u klubu."

Danas je sportski direktor, ali nije isključeno da se nadolazećim godinama okuša i kao trener.

"Nakon što sam zavšio karijeru razmišljao sam mnogo o tome da postanem trener, imam i UEFA-inu Pro licencu, ali sada kada sam sportski direktor svakim danom sve se više zaljubljujem u taj posao. Tu se vidim još nekoliko godina, a šta će biti kasnije, ne znam."

Igračko ime Muratović je izgradio u Austriji, osvajao je titule sa Šturmom, a jedan period karijere proveo je i u BiH nastupajući za Željezničar.

"U moje vrijeme liga je igrački bila kvalitetnija, bar po mom mišljenju, dok je danas više ujednačenija i gotovo nigdje ne možete unaprijed upisati bodove. Ranije si, recimo, mogao sa sigurnošću reći da si bolji i da ćeš pobijediti na domaćem terenu ili nekom gostovanju. Što se tiče ove sadašnje sezone, mogu slobodno reći da je kvalitetnija od prethodne, suđenje je bolje, a i više gledalaca je na tribinama. Ljudima je očito interesantnije, zanimljivije, što je jako dobra stvar."

Muratović je mišljenja kako i danas u Premijer ligi BiH ima barem deset fudbalera za veće domete, a jednog je preporučio i selektoru Prosinečkom.

"Trebalo bi se obratiti malo više pažnje na ovo naše prvenstvo. Ima tu sigurno fudbalera koji su jako kvalitetni, a, evo, danas kada nam škripi na tom desnom beku, usudio bih se da preporučim našeg Samira Efendića koji bi sigurno mogao pomoći. Ne mogu utjecati na to hoće li ga Prosinečki zvati, ne znam ni je li mu interesantan, ali da sam selektor, razmislio bih o njemu."

A one koji su najbolji u ligi želi Muratović vidjeti i u Tuzla Cityju.

"S finansijske strane mi ih sebi možemo priuštiti, međutim oni svi 'lete' u Željezničar, Sarajevo, Zrinjski. Istina, po rejtingu su to veći klubovi i s neke strane ih i razumijem, ali mislim da će se i to s vremenom promijeniti u našu korist."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prije nego što je radio kao sportski direktor imao je posao u Šturmu. 

"Radio sam kao skaut, ali prije par dana sam dao ostavku, jednostavno nisam imao dovoljno vremena da budem na obje stolice. Odlučio sam da ću raditi ovdje u BiH i u tome sam dobio i podršku porodice, iako im, naravno, nije bilo lako. Trudim se barem sedmično da odem u Graz da što manje trpe i oni i ja", rekao je Muratović na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DamirT
Cuj Efendic za reprezentaciju.Covjeku je vrh nasa liga,cuj reprezentacija
10 6
teddy sheringham
Dakle narednim mjesecima možemo očekivati prodaju nekog Efendića kroz reprezentaciju.
9 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi