Na današnji dan preminula je istinska legenda bh. fudbala

16 godina od smrti Mustafe Hukića

Na današnji dan preminula je istinska legenda bh. fudbala

O. Lekić

Na današnji dan prije 16 godina u saobraćajnoj nesreći život je izgubio Mustafa Hukić – Huka, legendarni fudbaler, kapiten i trener tuzlanske Slobode.

Odrastao je u tuzlanskoj mahali Mejdan gdje je napravio prve fudbalske korake, a bio je član Slobodine zlatne generacije, koja je 1977. godine igrala u Kupu UEFA. Kasnije je igrao za Osijek, Adanu (Turska) i rekreativno za San Jose, a upisao je i nekoliko nastupa za selekciju SFRJ.  

Za Slobodu je debitovao sa svega 16 godina, i to nakon što je prošao sve selekcija kluba sa Tušnja. Za Slobodu je odigrao čak 281 prvenstveni susret u kojima je postigao 25 golova i bio je istinski vođa i kapiten najbolje generacije tuzlanskih fudbalera svih vremena.

Za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije odigrao je pet utakmica. Debitovao je 30. januara 1977. u Bogoti protiv Kolumbije (1:0), a poslednji put za "plave" nastupio 3. jula 1977. u Buenos Airesu protiv Argentine (0:1). 

U postratnoj BiH postaje šef stručnog štaba Slobode, a zajedno sa Fuadom Muzurovićem, u ulozi prvog trenera, udara temelje A reprezentacije BiH. Otišao je iznenada, nakon sezone kada je sa Slobodom nanizao devet uzastopnih pobjeda i izborio plasman u play-off, koji nikada nije odigran.

Sloboda je te 1999. godine imala šampionske ambicije, ali je pogibija Mustafe Hukića – Huke ostavila neizbrisivu prazninu koja, prema mišljenju mnogih, ni danas nije nadoknađena.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.