Ko su najbogatiji nogometaši? Dvojcu niko ne može da parira, Ronaldo i Messi mogu samo da im zavide

Ko su najbogatiji nogometaši? Dvojcu niko ne može da parira, Ronaldo i Messi mogu samo da im zavide

E. Škorić

Nogometaši zarađuju enormne cifre na godišnjem nivou, čak i na sedmičnom ili dnevnom nivou to su veliki iznosi.

Najveće plate u svijetu nogometa danas jasno imaju oni koji su najtraženiji ili najbolji, koji igraju za najveće klubove na svijetu ili koji su sami po sebi brend poput Cristiana Ronalda ili Lionela Messija. Kada se sve sabere, postoje oni koji godišnje zarađuju stotine miliona eura na ovaj ili onaj način.

Postoji i skup nogometaša koji su bogati nekim drugim prilikama. Neki su naslijedili bogatstvo, neki pak vlastitim sposobnostima mimo "ganjanja lopte" došli do ogromnih profita.

Najbogatiji nogometaš na svijetu u 2021. godini je Faiq Bolkiah, čija se neto vrijednost procjenjuje na 20 milijardi dolara. O njemu se ranije pisalo, a zašto je najbogatiji leži u činjenici da je ovaj bivši mladi nogometaš Leicester Cityja potekao iz bogate porodice. Nastupa za reprezentaciju Bruneja gdje je i rođen, a riječ je o nećaku sultana Hassanala olkiaha. Faiq je njegov nasljednik i shodno tome milijarder.

Njemu karijera nije na prvom mjestu, no strastveno igra nogomet iako će do kraja života uživati u svim blagodatima jer naprosto će imati novca koji ne može potrošiti ni za 10 života. Trenutno igra u Portugalu za Maritimo. Nijedan klub neće imati problema u pregovorima s njim jer njemu je novac zaista najmanje važan.

Oglasi

Drugi na listi najbogatijih je za mnoge iznenađenje - Mathieu Flamini. Sigurno se mnogi sjećate bivšeg igrača Arsenala i Milana koji ima bogatstvo od 14 milijardi dolara.

Iako je bio prilično uspješan igrač, novac je uglavnom zarađivao nakon što je okončao karijeru. Suvlasnik je GF Biochemicalsa, kompanije koja proizvodi levulinsku kiselinu, molekulu napravljenu od biljnog otpada koja može biti zamjena za benzin. Firmu vodi sa svojim partnerom Pasqualeom Granatom.

Neki će reći - veći i bogatiji od svojih bivših klubova. Pa dobro, veći nije, a bogatiji svakako da.

I daleko ispod nabrojanog dvojca je Cristiano Ronaldo sa "samo" 460 miliona dolara. Portugalac je imao impresivnu karijeru, igrao za velike klubove kao što su Manchester United, Real Madrid i Juventus, još uvijek igra, a za mnoge je jedan od najboljih na svijetu.

Prema Forbes Recordsu, Cristiano Ronaldo će 2021. zaraditi 120 miliona dolara, što ga čini trećim najplaćenijim sportistom svijeta nakon Lionela Messija. Ronaldo je većinu novca zaradio od nogometa, no dobar dio i kroz marketing te svoj brend i proizvode koje zastupa.

Oglasi

Iza Ronalda je na listi njegov vječni suparnik Lionel Messi sa neto vrijednošću od 400 miliona dolara. Messi je jedan od najcjenjenijih nogometaša na svijetu, svakako među najboljima svih vremena, a skoro cijelu karijeru je proveo u Barceloni, da bi ljetos kao slobodan igrač potpisao za PSG.

Poput Ronalda, tako je i Messi novac uglavnom zarađivao kroz ugovore, što nogometne, što razne marketinške, ali sigurno je da i jedan i drugi imaju ozbiljne poslovne planove u budućnosti.

Messija sponzoriraju brojni brendovi, uključujući Gatorade, Adidas, Huawei, Lay's, Mastercard, Pepsi, Hawkers i Ooredoo, što ga čini jednim od najbogatijih nogometaša na svijetu.

Sljedeći na listi je Zlatan Ibrahimović koji je "težak" 190 miliona dolara. Najveći švedski nogometaš igra za Mialn, a igrao je u karijeri i za druge velike timove kao što su Ajax, Barcelona, Inter i Juventus te Manchester United i PSG.

Oglasi

Igrač je svjetske klase, već dugi niz godina je na sceni i stigao je da zaradi ogromno bogatstvo. Kao i većina nogometaša, dosta profitira i od samog svog imena, pa često reklamira razne proizvode, na naslovnicama je svih magazina i ima super bogate ugovore gdje god da igra.

Kao nogometaš, Ibrahimović trenutno zarađuje 3,5 miliona eura godišnje. Osim toga, ima ugovore o sponzorstvu s Nikeom, Microsoft Xboxom, Niveom, Samsungom i Volvom koji ukupno iznose više od 10 miliona dolara godišnje.

Slijede Wayne Rooney, bivši engleski reprezentativac sa 170 miliona dolara, Gareth Bale sa 145 miliona, te Andres Iniesta koji je trenutno u Japanu, a na računima ima 120 miliona dolara.

Svi oni su manje - više znali da iskoriste svoj nogometni potencijal i položaj u svijetu, no ipak teško mogu da budu na nivou dečka sa Bruneja koji je imao "više sreće nego pameti", a nekako najviše respekta ide na račun Flaminija koji je osmislio biznis od kojeg je osigurao život i sebi i svojim nasljednicima.

Top Komentari

krems_krems12
Fudbal izmislili siromasni dok su ga gledali bogati. Sad ga igraju bogati, dok ga gledaju siromasni.
9 1
vedin
Ako su na listi i bivši fudbakeri kako onda nema Beckhama?
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi