Najboljih 100 driblera Evrope: Lulić je tu, ali Cristiana Ronalda ni na mapi
Uz nekoliko manjih iznenađenja u vhu su se našli "uobičajeni krivci" poput Hazarda, Neymara i Messija.

Veliko istraživanje Ineternacionalnog centra za studije sporta (CIES)

Najboljih 100 driblera Evrope: Lulić je tu, ali Cristiana Ronalda ni na mapi

Inernacionalni centar za studije sporta (CIES) sa sjedištem u Švicarskoj je jedan od najuglednijih instituta kada je "proučavanje" najvažnije sporedne stvari na svijetu u pitanju. A CIES-ova istraživačka grupa Football Observatory je opat odlučila napraviti jednu opsežnu studiju.

Prije 11 mjeseci CIES je koristio bazu podataka OptaPro kako bi analizirao driblerske vještine najboljih evropskih, i svjetskih, fudbalera. Tada je, iznenađujuće, krilni fudbaler Middlesbrougha Adama Traore završio na vrhu liste najboljih driblera, a sada su u CIES-u odlučili ponoviti ovo istraživanje.

I u vrhu CIES-ove liste najboljih driblera, u ligama petice, za dosadašnji dio sezone 2017/2018 ima nekoliko pomalo iznenađujućih imena poput Tanguyja Ndombelea, Arthura Masuake ili Nabyja Keite, fudbalera koji su se uvukli među uobičajenu driblersku elitu.

Fudbaleri se na ovoj listi rangiraju po "dribling indexu", do kojeg se došlo izračunima podataka koji se tiču prosječnog broja driblinga po susretu i postotka uspješnosti istih.

Prvo mjesto na listi je zauzeo Chelseajev Eden Hazard, dok je drugoplasirani, najskuplji igrač današnjice, Neymar. Na trećoj poziciji je Lionel Messi, a možda najveće iznenađenje je da Messijevog "vječitog rivala" Cristiana Ronalda uopšte nema među 100 najboljih driblera u Evropi.

Kada su bh. fudbaleri u pitanju, svoje mjesto među 100 najboljih driblera u Evropi je našao iskusni Senad Lulić, kapiten Lazija. Lulić se našao na 66. mjestu ove liste sa indexom 30, te 2.5 driblinga po utakmici uz 59% uspješnosti.

Uz Senada Lulića index 30 imaju još i Ludovic Blas (Gunigamp), Dušan Tadić (Southampton), Tono Garcia (Levante), Simone Verdi (Bologna) i Leon Bailey (Bayer Leverkusen).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi