Nakon 31 godine "nose" titulu iz prijestolnice: Poznati klub prekida "višedecenijski" post

Dominanta igra ove sezone

Nakon 31 godine "nose" titulu iz prijestolnice: Poznati klub prekida "višedecenijski" post

A. Čaušević

Klubovi koji su postali šampiona osvojili bez poraza se mogu nabrojati na prste. Blizu tog uspjeha te ujedno osvajanja i prve titule nakon 34 godine je PAOK.

Ukoliko tim iz Soluna u nedjelju na gostovanju pobijedi Larissu stegao bi nedostižnu prednostu u odnosu na drugoplasirani Olympiakos. Tri kola prije kraja, PAOK, koji je pobijedio 24 utamice i remizirao tri puta ima 10 bodova prednosti nad ekipom iz Pireja.

Očekuje se da na ulice grada smještenog na sjeveru Grčke izađu hiljade navijača kako bi proslavili prvu titulu osvojenu od strane nekog kluba van Atine nakon 31 godine. PAOK je posljednju titulu osvojio 1985. godine, a posljednji klub koji je odnio šampionski pehar van grčke prijestolnice bila je Larissa 1988. godine.

Navijačima PAOK-a je zabranjeno da putuju na sutrašnje gostovanje kako bi se izbjegli neredi koji su gorući problem grčkog fudbala već dugi niz godina što je ih je bilo dovelo na korak i od međunarodne suspenzije.

Koliko pristalice PAOK znaju biti opasne pokazao je finiš prošle sezone kada je ovaj tim zbog divljanja svojih ultrasa za zelenim stolom izgubio protiv AEK-a i Olympiaksa pa je i titula bila izgubljena. Scene gazde Ivana Savvidisa kako s pištoljem oko pasa udari na teren je mnogim ostala u glavi.

Međutim, ove sezone izabranici Razvana Lucescua su pokazali drugo lice jer su "kruzirali" prema tituli kao najbolji napad i najbolja odbrana prvenstva.

"Nismo još ništa osvjili. Već smo se ranije opekli. Moramo poštovati matematiku i izbjeći da budemo nestrpljivi", rekao je klupski potparol Kyriakos Kyriakos.

Potražite više informacija na temu Super League:

Inače, PAOK je bh. javnosti poznat kao klub koji je zaslužen za realizaciju najvećeg transfera u historiji Premijer lige. Klub iz Soluna je 2015. godine za 1.3 miliona eura iz Sarajeva kupio Gojka Cimirota.

Pored Cimirota značajan trag u "crno-bijelom" dresu ostavio je i bivši bh. reprezentativac Zlatan Muslimović koji na Toumba stadionu igrao od 2008. do 2011. godine te je i dan danas miljenik navijača PAOK-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi