Nakon godinu i po okončana istraga o padu aviona sa igračima Chapecoensea

Saopšten uzrok pada

Nakon godinu i po okončana istraga o padu aviona sa igračima Chapecoensea

Midhat Šljivak

Istraga o padu aviona u kojem je 28. novembra 2016. godine u Kolumbiji stradala 71 osoba, među kojima i gotovo kompletan tim brazilskog Chapecoensea, okončana je nakon godinu i po.

Kolumbijska avijacija je danas saopštila završni izvještaj o nesreći, a zvaničan uzrok pada aviona u blizini Medellina aviona je nestanak goriva.

Istragom je utvrđeno da je čak 40 minuta prije nesreće avion ostao bez goriva. Posada nije na vrijeme reagovala i na kraju je došlo do tragične pogibije 71 osobe.

Kompanija koja je organizovala let između Santa Cruza i Medellina označena je odgovornom što avion nije dobio dovoljne zalihe goriva i što nisu odrađeno planirano zaustavljanje kako bi avion dobio neophodne količine za daleki put.

Također, dio krivice stavljen je i na pleća zračne kontrole koja nije bila svjesna situacije u kojoj se nalazio avion sa igračima Chapecoensea i koji nije imao nikakve šanse da se domogne aerodroma.

Podsjetimo, od 77 osoba u avionu poginulo je njih 71. Šest ih je preživilo pad među kojima su fudbaleri Alan Ruschel, Jackson Follmann i Neto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi