Napadači reprezentacije nakon Austrije bez gola i s očajnom minutažom

Napadači reprezentacije nakon Austrije bez gola i s očajnom minutažom

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će sredinom narednog mjeseca u Zenici u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo snage odmjeriti sa Izraelom.

Pred izabranicima Mehmeda Baždarevića je možda i najvažniji susret kvalifikacija. Pobjeda Zmejeve ostavlja u igri za plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, doj remi ili poraz najvjerovatnije znače i kraj nadanja.

Jedan od najvažnijih susreta je svakim danom sve bliže, a većina naših reprezentativaca u klubovima ne pruža ohrabrujuće partije, a ima i onih koji su više na klupi nego na terenu.

Baždarevića i sve bosanskohercegovačke navijače posebno brine neigranje i loš učinak napadačkog reprezentativnog trojca, Edina Džeke, Vedada Ibiševića i Milana Đurića.

U 19 odigranih susreta Mancester Cityja, Stuttgarta i Cesene, naši napadači su na terenu proveli ukupno 324 minute, a niti jedan od njih nije postigao pogodak ili pak upisao asistenciju.

Prvi susret nakon reprezentativnih akcija Manchester City je odigrao sa Crystal Palaceom. Građani su poraženi, a Džeko je na terenu proveo 66 minuta bez nekog značajnijeg učinka.

U derbiju sa Unitedom u kojem je City pretrpio poraz (4:2) Džeko nije ulazio u igru, da bi u domaćoj pobjedi nad West Hamom (2:0) Dijamant u igru ušao u sudijskoj nadoknadi vremena. Posljednja tri susreta protiv Aston Ville, Tottenhama i QPR-a u kojima su Građani upisali isto toliko pobjeda, Džeko je bio zakovan za klupu za rezevrne igrače.

Ništa bolja situacija nije ni sa Vedadom Ibiševićem, koji po svemu sudeći broji svoje posljednje dane u Stuttgartu.

Tako je Ibišević nakon reprezentativnih akcija za Stuttgart od mogućih 540 minuta odigrao samo sedam i to u porazu od Augsburga (2:1). Poraze od Schalkea i Wolfsburga, te pobjedu nad Werderom i remi sa Freiburgom naš napadač je gledao sa klupe za rezervne igrače, dok posljednji susret u kojem je Stuttgart savladao Mainz (2:0) Vedo nije bio niti u zaspisniku.

Treći napadač našeg nacionalnog tima, Milan Đurić, ima poprilično veću minutažu od Džeke i Ibiševića, no i njegov učinak je ravan nuli, a u posljednje tri utakmice od mogućih 270 minuta na terenu je proveo svega 27 minuta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Prvi susret nakon reprezentativnih akcija Đurićeva Cesena je odigrala na gostovanju kod Verone (3:3), a naš reprezentativac 76 minuta. U domaćem porazu od Chieva (1:0) Đurić je igrao 67 minuta, da bi osvojen bod kod Sampdorije (0:0) gledao s klupe za rezervne igrače.

Nakon remija sa Sampdorijom, Cesena je pretrpjela poraz na gostovanju kod Genove (3:1), a Đurić je igrao 80 minuta, da bi domaći remi sa Atalantom (2:2) posmatrao sa klupe za rezervne igrače. Fiorentina je početkom maja nadigrala Cesenu (3:1), a Đurić je u igri proveo 15 minuta, a u posljednjem susretu u kojem je Cesena pretrpjela poraz od Sassuoloa naš napadač u igri proveo 12 minuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.