Nastavak sezone bez VAR-a?

Realna mogućnost

Nastavak sezone bez VAR-a?

Fudbal je i dalje zaustavljen u velikom dijelu Evrope, zbog globalne pandemije novog koronavirusa.

Iako je mnogo onih koji smatraju da fudbalsku sezonu u Evropi uopšte ne treba nastavljati, stav UEFA-e i većine nacionalnih saveza da se takmičenja moraju završiti, sve dok postoji šansa.

UEFA je nedavno poručila da su lige petice i Liga prvaka prioritet, da bi FIFA danas zvanično produžila sezonu 2019/2020 "na neodređeno" i dala slobodu nacionalnim savezima da odluče kada će nastaviti i do kada će završiti svoja takmičenja. Korigovaće se i termini prelaznih rokova.

Međutim, ukoliko se takmičenje u evropskim nacionalnim ligama nastavi, to bi moglo biti bez VAR-a (u ligama koje su ranije uvele novu tehnologiju).

O tome je prvi čovjek Italijanske sudijske asocijacije (AIA) Marcello Nicchi, ali bi slična situacija mogla biti i u ostalim državama.

"To bi moglo biti nešto na šta ćemo biti prisiljeni... Kao što znate, danas je VAR tehnika u kombijima, u skučenim prostorima, operateri su blizu jedni drugima i ne znate s kim su bili prije nego što su došli na posao", izjavio je Nicchi, pa nastavio:

"Postoji rizik da tu nema sigurnih distanci. Nadam se da se ukidanje VAR-a neće desiti, ali problem postoji".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nicchi ipak podsjeća da će zadnju riječ imati čelnici Serije A, ali je istakao i da italijanski arbitri nisu u stanju odmah nastaviti obavljati svoj posao.

"Kada bi se takmičenje nastavilo sutra, mi ne bismo bili tu. Arbitri trenutno brinu da li će ponovo vidjeti svoje najmilije, morate početi razmišljati prvo o takvim stvarima... Nadam se da će VAR-a biti, ako ga ne bude to će biti zbog zdravstvene opasnosti", poručio je Nicchi.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi