Transparent "Odbranimo Evropu" izazvao haos

Na utakmici Poljske i Austrije

Transparent "Odbranimo Evropu" izazvao haos

Edmir Škorić

Nakon utakmice Evropskog prvenstva protiv Poljske, navijači u austrijskom bloku pokazali su transparent koji je privukao veliku pažnju, a jasno je i zbog čega.

Prema medijskom izvješću, nakon pobjede Austrije u utakmici Eura protiv Poljske u večernjim satima na Olimpijskom stadionu u Berlinu istaknut je desničarski ekstremistički transparent.

Ubrzo nakon posljednjeg zvižduka utakmice u kojoj je Austrija slavila s 3:1, u austrijskom navijačkom bloku mogao se vidjeti transparent s natpisom "Odbranimo Evropu", objavio je internetski portal Laola1. Slogan je naziv kampanje desničarskog ekstremističkog Identitarian Movementa koji agitira protiv migranata.

Austrijski fudbalski savez (ÖFB) jasno se ogradio od desnoekstremističke poruke. "ÖFB je vrlo zabrinut što se takav transparent našao na stadionu unatoč strogim kontrolama", saopštio je savez. "Reprezentacija i savez jasno se zalažu za toleranciju, različitost i integraciju u svim područjima našeg društva."

Oglasi

ÖFB je nadalje objavio da se transparent ne može pripisati organiziranoj navijačkoj sceni reprezentacije. “Predstavnici navijača ÖFB-a odmah su intervenirali i dokumentirali akciju koja je trajala oko dvije minute malo prije kraja utakmice. Identitet umiješanih osoba trenutno se rasvjetljava".

"Ovakvim huškačkim porukama nema mjesta u navijačkom sektoru reprezentacije", stoji u saopštenju. ÖFB se već godinama jasno pozicionira protiv ekstremizma i radi puno na preventivnom radu, "jer je to u oštroj suprotnosti sa svim vrijednostima koje ÖFB i fudbal utjelovljuju".

Austrijanci su sada korak bliže nokaut fazi. U prvom meču također su bili dobri protiv Francuza, ali su pomalo nesretno poraženi s 1:0, da bi u potpunosti nadigrali Poljsku, a meč odluke igraju prtoiv Nizozemske.

I grupa D kao i sve druge postaje sve zanimljivija. Sada imamo dva tima (Nizozemska, Francuska) sa po četiri boda, Austrija ima tri, a Poljska je već eliminisana. Jasno je da u posljednjem kolu Austriju dalje vodi samo pobjeda, ali to će biti jako teško protiv Nizozemaca.

Virgil van Dijk "uništio" sudije iz Engleske žestokom izjavom zbog poništenog gola protiv Francuske

Virgil van Dijk svojom izjavom uništio je standarde engleskih sudija nakon što je Nizozemskoj sinoć poništen gol protiv Francuske na Evropskom prvenstvu koje se igra u Njemačkoj.

Oglasi

Red Bull Arena u Leipzigu bila je domaćin prve utakmice na ovogodišnjem Euru koja je završena bez golova, a bio je to "sudar" Nizozemske i Francuske u okviru grupe D.

Uspjeli su Nizozemci postići gol u 68. minuti, kada je Xavi Simons matirao golmana Francuske, ali nakon jako duge provjere u VAR sobi odlučeno je da gol ne bude priznat.

Nakon što je Memphis Depay šutirao, a Maignan loptu odbio do Simonsa sjajni mladi igrač postigao je gol, ali je njegovo slavlje prekinuto jer je gol poništen.

Razlog je bio taj što je Dumfries bio u očitom ofsajdu, a sudije su smatrale da ometa golmana koji se čak nije ni probao baciti u stranu u koju je šutirao Simons.

Sudije iz Premiershipa Anthony Taylor i Stuart Attwell su odgovorne za za poništen gol, a o svmeu je kasnije govorio Virgil van Dijk.

Oglasi

Naime, kapiten Nizozemske kojem ove sudije sude i u ligi u kojoj nastupa nije htio da šuti.

"Zabili smo gol koji je regularan. Nije imao šansu da odbrani taj udarac, ali da engleske sudije su odlučile da ga ponište", rekao je Van Dijk.Taylor i Michael Oliver su dvojica sudija koja predstavljaju Premiership na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu uz Attwella i Davida Cootea u VAR sobi.

Selektor Nizozemske Ronald Koeman nije bio zadovoljan odlukom da mu se poništi pobjednički pogodak.

"Dumfries je bio u ofsajdu, to je jasno, ali on ne ometa golmana, a kada se to ne dešava onda je gol regularan", rekao je Koeman, te je nastavio:

"Trebalo im je pet minuta da provjere jer je tako teško? Ne razumijem. Ne ometa golmana. Gol je morao biti priznat", jasan je Koeman.

Nizozemska i Francuska nastavljaju svoju borbu za prvo mjesto u grupi, te ostaje da vidimo kakav će poredak biti nakon odigranog trećeg kola grupne faze Evropskog prvenstva.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Bravo...Obranimo Evropo
1 0
Prazina
Čuj desničarski transparent spasimo europu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi