Slovake utakmica skoro da ne zanima, a naš jezik može se čuti na svakom koraku

Pogledajte fotografije iz Bratislave

Slovake utakmica skoro da ne zanima, a naš jezik može se čuti na svakom koraku

Edmir Škorić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoj put prema Evropskom prvenstvu u Njemačkoj nastavlja večeras, utakmicom protiv domaće selekcije Slovačke u Bratislavi.

BiH je kvalifiakcije otvorila uvjerljivom pobjedom nad Islandom (3:0) u četvrtak u Zenici, a tri dana kasnije ima priliku da dobrim rezultatom napravi korak prema plasmanu na EURO 2024.

Zmajevi su jučer odradili trening u Bratislavi, trenirao je i Edin Džeko, ali je nastup napadača Intera pod znakom pitanja i velike su šanse da će on početi na klupi, dok je zbog povrede i ovaj meč otpao Sead Kolašinac.

Ni Slovačka nije kompletna, a naš rival nalazi se u ozbiljnoj krizi jer pet utakmica ne zna za pobjedu, dok su velikim kritikama nogometaši i stručni štab te selekcije bili izloženi nakon remija sa Luksemburgom (0:0) na domaćem terenu istog dana kada smo mi slavili nad Islandom.

Slovačka nam budi lijepe uspomene jer smo tamo 2013. godine upisali jako važnu pobjedu dok smo koračali prema historijskom plasmanu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Stvari su tada po naš tim pošle po zlu kada je Marek Hamšik u 43. minuti pogodio za vodstvo Slovačke 1:0, ali u nastavku preokretom dolazimo do 2:1 pobjede i velikog slavlja uz bombu Izeta Hajrovića.

Iako je zabranjen organizovan dolazak navijača BiH na utakmicu, ipak će Zmajevi imati podršku, a već sada je na ulici glavnog slovačkog grada moguće uočiti bh. navijače.

Naši navijači uglavnom po gradu šetaju bez navijačkih obilježja, ali se naš jezik može čuti na svakom koraku.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Za sada je vrijeme ugodno, ali je najavljena kiša i prema prognozi će padati tokom cijele utakmice. S obzirom da je hokej nacionalni sport, Slovaci skoro da ne znaju da je večeras utakmica, pa skoro da ih nema na ulicama glavnog grada, dok je sve veći broj onih sa dresovima i šalovima BiH.

Prema procjenama slovačkih novinara, očekuje se oko 5.000 navijača domaće selekcije, dok je protiv Luksemburga bilo samo 3.500. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi