"Ne može biti teže, ali tu sam čitav život i nisam mogao da odbijem poziv"

Šef struke Iskre sasvim otvoreno za SportSport.ba

"Ne može biti teže, ali tu sam čitav život i nisam mogao da odbijem poziv"

Samir Mlaćo

'Vruć krompir' došao je u ruke nekadašnjeg kapitena Iskre Safeta Kmetaša. Kmetaš je cijeli svoju igačku karijeru proveo u Iskri, izuzmemo li jedan odlazak u Olimpik. 

U posljednje vrijeme vodio je juniorsku momčad Bugojanaca, te u drugom dijelu prošle sezone bio prvi pomoćnik Adisu Obadu. Iskra se vratila u Drugu ligu FBiH grupa Zapad, a situacija u ovom klubu je vema teška.

To potvrđuje i podatak da su Bugojanci tek protekle sedmice startali sa pripremama, iako prvenstvo starta 25.08. Uloga šefa struke pripala je Kmetašu koji se nije prepao izazova. Kaže da voljeni klub nikada do sada nije odbio, pa je tako bilo i ovaj put.

"Vjerovatno bi mnogi odbili poziv u ovoj situaciji, ali ja sam čitav život tu i nisam mogao da odbijem. I za mene će to biti novo iskustvo, do sada sam radio sa djecom, pa vidjet ćemo. Bez obzira na svu situaciju, optimista sam i vjerujem u bolje dane", priča Kmetaš koji veoma iskreno gleda na situaciju oko kluba.

"Situacija ne može biti teža, to svi vidimo i svi znamo. Svi su digli ruke od kluba i onda je da kažem 'zapalo' mene i Asmera Mašića da vodimo ekipu. Liga nije toliko teška, ali ima tu nekadašnjih prvoligaša pa i premijerligaša kao što su FK Vitez, NK Travnik, FK Krajina, Podgrmeč...Ne trenira se kao u Prvoj ligi FBiH, ali daleko od toda da je lako nekoga pobijediti".

Svjestan je Kmetaš da je manjak vremena glavni problem za njegove izabranike.

"Krenuli smo tek prošle subote. Imamo najmlađu ekipu u historiji kluba, ima tu dosta juniora, ali i par starijih igrača. Bit će sigurno teško, da smo bar ranije krenuli, da budemo spremniji, ne mora tu biti neki veliki kvalitet. Ovako će to biti problem, ali Bože moj. Upravi sam rekao da nam je potrebno par iskusnijih igrača, vode se neki pregovori, pa ćemo vidjeti. Iskustvo mnogo znači u Drugoj ligi Zapad".

Iskra je već dugi niz godina u velikim problemima. Ipak, to nije spriječavalo čelnike kluba, totalne nogometne anonimuse, da dovode raznorazna "pojačanja", kako igračka tako i trenerska koja su klub sa Jaklića poslala u treći rang bh. nogometa. Tada za domaće trenere nije bilo mjesta, ali Kmetaš se ne boji ovog izazova.

"Nisam se prepao, čak naprotiv.. Ne tražim neko vađenje, ali želim da svi znaju kakva je situacija. Željan sam rada, optimista sam i pozivam i navijače bez obzira što je treći rang da dođu kada mogu i da nas podrže. Često svi traže domaće igrače i domaće trenere, a to je evo slučaj sada. Mnogo ta podrška može značiti momcima, jer će tu nedostajali i kvalitete i fizičke spreme, pa ih upravo aplauzi i podrška može podignuti i dati krila. Poziv im upućujem i u moje ime jer vrlo dobro znam kakve navijače imamo i dobro se sjećam prepunog Jaklića i armije naših navijača na dalekim gostovanjima", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba novi šef struke NK Iskra Safet Kmetaš.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Zapad:

Kmetaš trenutno posjeduje B trenersku licencu, a uskoro planira se upisat u program za A licencu. Radi se o ambicioznom stručnjaku koji se posebno istakao u radu sa mladim nogometašima Iskre, a vjeruje da i sada rezultat neće izostati.

Svojom borbenošću u dresu Iskre u igračkoj karijeri uvijek je popularni Sajo izmamljivao aplauze navijača Iskre, ali nerijetko i protivničkih. Sada je pokazao da je Iskri vjeran i kada je najteže, a to je sigurno najbolje mjerilo odanosti klubu.

Top Komentari

Gari Garinča
Ne sam Safete.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi