Zovu ga prvoligaškom enciklopedijom: "Nekad je sve bilo drugačije..."

Amel Bećirović vrli je poznavalac situacije u Prvoj ligi FBiH

Zovu ga prvoligaškom enciklopedijom: "Nekad je sve bilo drugačije..."

S. Mlaćo

Čapljinac Amel Bećirović Umpa već dugi niz godina vjerno prati bh. nogomet, posebno Prvu ligu FBiH. Svakog vikenda Bećirović je na jednom od stadiona Prve lige FBiH, a često prati i utakmice omladinskih kategorija. 

Veoma dobro poznaje igrački kadar gotovo svih ekipa u ligi, u stalnom je kontaktu sa velikim brojem igrača i trenera, te definitivno možemo reći da Prvu ligu FBiH ima u malom prstu.

Prava je prvoligaška enciklopedija, a to je bio povod razgovora za SportSport.ba u kojem je ispričao kako se rodila ljubav prema nogometu, te vjerno praćenje istog.

"Sa sedam godina gledao sam prve utakmice na Svjetskom prvenstvu 1990.godine u Italiji, a domaći nogomet sam počeo pratiti preko Borca iz Čapljina i ostao sam zaljubljenik u ovaj sport. Posebno sam uživao u radio prijenosima", prisjeća se Bećirović.

Za vrijeme nesretnog rata put ga je odveo u Bugojno gdje sa porodicom živi i dan danas.

"Za vrijeme agresije na našu zemlju došao sam u Bugojno i nastavio pratiti nogomet, tačnije Iskru, a ljubav prema nogometu je iz dana u dan rasla. Uživam u domaćem nogometu, a što se tiče Iskre posebno bih izdvojio pobjede nad Sarajevom (2:1), Željezničarom (3:0), te duel protiv Krajine (3:0). Tu su i dueli baraža za Prvu ligu FBiH između Iskre i Podgrmeča kada je cijelo Bugojno bilo na nogama, a Iskra je na kraju slavila".

Prati i susrete nogometne reprezentacije BiH. Prisjeća se nekadašnjih legendi...

"Odlazak na SP u Brazil nikada neću zaboraviti. U sjećanju je ostala i ona pobjeda nad Italijom na Koševu 2:1. Pogađali su tada Bolić i Salihamižić".

Rođen je u Čapljini, živi u Bugojnu, ali njegova velika ljubav je mostarski Velež. O Rođenima priča biranim riječima.

"Velež je posebna priča i simbol moje Hercegovine. Klub je prolazio kroz teške periode pa je izronio za one sve koje ga vole, kako kaže i poznati hit Kemala Montena. Vjerujem u Velež i bolje sutra, sada su došli pravi ljud u klub i prave dobre te pozitivne stvari. Očekujem povratak u Premijer ligu".

I sam priznaje da je Prva liga iz sezone u sezonu sve kvalitetnija.

"Naravno da se sjećam prvenstava kada su domaćini dobijali sve utakmice i kada smo rezultate mogli saznati samo putem radio prenosa, sve je bilo drugačije. Dosta toga sada se popravilo, suđenje je mnogo bolje, a liga kvalitetnija. Navijač sam Veleža, raduje me i što HNK Čapljina radi dobar posao već dugi niz godina, a ligu vjerno pratim svakog dana. Iskra je doživjela mnogo turbulencija i žao mi je što nije ostala u ovom rangu takmičenja. Moram istaći da je veliki problem za većinu klubova infrastruktura i na tome se mora mnogo poraditi".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Spreman je za novu sezonu koja starta za dvije nedjelje. Nije teško pogoditi ko je njegov favorit za prvo mjesto.

"Favorit je Velež i uz dužno poštovanje prema ostalim ekipama, Velež zaslužuje povratak u Premijer ligu. Olimpik je jako ozbiljna ekipa i to su dva najozbiljnija kandidata za prvo mjesto, uz možda Zvijezdu. Raduje me što su Čapljina i Metalleghe odradili dobar posao ovog ljeta i nadam se da će biti stabilni prvoligaši", dodao je na kraju razgovora Amel Bećirović Umpa.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi