Ne prestaju rasti tenzije između Islanda i Turske pred sutrašnju utakmicu

Situacija je sve napetija

Ne prestaju rasti tenzije između Islanda i Turske pred sutrašnju utakmicu

E. Škorić

Island i Turska sutra navečer igraju svoj susret 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, no dan prije stvara se izuzetno neprijateljska atmosfera.

Turska je lider sa devet bodova u grupi H, te ima 8:0 gol-razliku nakon tri meča, a u petak navečer je u Konyi pala i Francuska kao svjetski prvak.

Turci su puno optimizma putuju na Island, ali najprije su optužili domaćine da su morali čekati tri sada na aerodromu, a onda su igrače dočekali novinari koji su umjesto mikrofona u ruci imali četku za čišćenje WC školjki.

“Tretman koji je naš nacionalni tim dobio na Islandskoj zračnoj luci neprihvatljiv je u smislu diplomatskih običaja i humanog kuta. Naši ljudi ne bi trebali imati bilo kakve sumnje da ćemo učiniti ono što je potrebno", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Fahrettin Altun, direktor za komunikacije za tursko predsjedništvo, također je izdao izjavu: “Tretman turske nacionalne nogometne reprezentacije na islandskoj zračnoj luci Keflavik nije bio u skladu s diplomatskom pristojnošću ili sportskim ponašanjem. Osuđujem vlasti i dužnosnike koji su odgovorni za ono što se dogodilo. Nastavit ćemo pratiti situaciju".

Benedikt Gretarsson, novinar lokalne novinske platforme Visir, primio je stotine poruka u kojima su ga vrijeđali jer su ga identifikovali kao osobu s četkom u ruci na aerodromou po dočeku igrača Turske.

"Dobio sam oko 20.000 poruka iz Turske, uglavnom prijetnje i govor mržnje, ali ta osoba nisam ja. Nemam ništa od toga, ali respekt za vaše igrače i vašu sjajnu naciju", napisao je Benedikt na Twitteru.

Promo

Top Komentari

mats
"Dobio sam oko 20.000 poruka iz Turske, uglavnom prijetnje i govor mržnje, ali ta osoba nisam ja. Nemam ništa od toga, ali respekt za vaše igrače i vašu sjajnu naciju", napisao je Benedikt na Twitteru.Ovakvu zlonamjernu,nisku ,provokatorsku, poruku moze dati samo krscanski nacionalista, mala GNJIDA..Doci sa cetkom od WC i gurati je covjeku pod nos, a onda nekoga optuziti za "govor mrznje"...hallo debilu krstaski!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi