Neće vječno biti Džeke i Pjanića: Imamo li razloga da se zabrinemo?
Prvi put nakon 2011. godine ni kadeti, ni juniori nisu uspjeli da izbore elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Omladinci razočarali

Neće vječno biti Džeke i Pjanića: Imamo li razloga da se zabrinemo?

Dok je sportska javnost u BiH 'opijena' pobjedama A reprezentacije naše zemlje u Ligi nacija, loši rezultati omladinskih selekcija naše zemlje nekako su prošli 'ispod radara'.

Svjesni smo da neće vječno biti Edina Džeke i Miralema Pjanića i da će, kad-tad, doći vrijeme za kompletnu smjenu generacija. U mladoj reprezentaciji ima potencijala, tu je nekoliko fudbalera koji uveliko kucaju na vrata A tima i za očekivati je da uskoro budu pozvani, ali šta ćemo sa kadetima i juniorima?

Zavirili smo u statistiku i saznali prilično poražavajući podatak da je ovo prvi put nakon sedam godina da ni kadeti ni juniori nisu uspjeli izboriti elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Te 2011. godine su naši kadeti prvi krug kvalifikacija za EP okončali na posljednjem mjestu u konkurenciji Njemačke, Austrije i Estonije. Pobijedili smo tada samo Estoniju (4:1), a od preostale dvije selekcije iz grupe smo bili poraženi. Četiri gola na tom kvalifikacionom turniru dao je Armin Hodžić, a jedan Amar Rahmanović.

Iste godine su juniori također okončali prvi krug kvalifikacija na posljednjem mjestu. S nama su u grupi bili Bjelorusija, Makedonija i Češka, a osvojili smo samo dva boda protiv Češke i Makedonije uz dva postignuta gola. Oba su bila djelo Harisa Seferoviću, kojeg se danas malo ko sjeća.

Dešavalo se u proteklim godinama da neka od naših mlađih selekcija ne prođe u elitni krug kvalifikacija, ali od 2011. godine nikada da obje zakažu istovremeno. Kadeti prvi krug kvalifikacija nisu prolazili 2012. i 2013., a juniori 2014. i 2016. godine.

Ove godine su naši juniori završili na posljednjem mjestu iza Irske i Holandije, dok su kadeti bili iza Ukrajine i Islanda, a ispred Gibraltara.

Treba istaći da je naša kadetska reprezentacija posljednje tri godine nastupala na Evropskom prvenstvu, pa možemo konstatovati da su bh. omladinci ove godine napravili veliki korak unazad.

Promo

Top Komentari

HRASNO_1921_HRASNO1921
Kada Željin omladinski pogon prestane sa radom onda se tek trebamo zabrinuti, ovako nema potrebe za tim ...
21 11
sinanovic
imate pjanica dodzite u bredu u holandiju decko 17 godina trebao je za holandiju igrati odbijo
13 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti