Nedo Turković iz Indije: Ovdje je sve na većem nivou nego u BiH
Za kratko vrijeme Turković je shvatio da je napravio odličan potez skrasivši se u Aziji

Napadač nastavlja karijeru u Aziji

Nedo Turković iz Indije: Ovdje je sve na većem nivou nego u BiH · Intervju

Nedo Turković (28) osim što je čovjek avanturističkog duha, da ne kažemo bonvivan, vrlo je pametan momak. Napadač koji zna svoju vrijednost, ali nije mu se mrsko upustiti u rizik doživljavanja novih iskustava.

Svojevremeno je prvo odlučio oprobati se u Azerbejdžanu i bilo mu je sjajno. Nakon što se u Željezničaru kojeg silno voli povrijedio i ispao iz konkurencije, jedno je vrijeme bio bez kluba.

A onda, neki dan, bomba - Nedo Turković pronašao klub u Indiji! Zove se Neroca iz Manipura.

Kako si uopće dospio u Indiju. Malom broju ljudi je taj potez za svaki respekt, no mnogi će reći "šta ćeš tamo"?

"Iskreno, ovog ljeta sam odlučio da ću se u nastavku karijere posvetiti dobrom individualnom treningu i čekati klub u Aziji. Prije svega realan sam i mislim da su to najprihvatljivije zemlje trenutno za mene, što zbog godina, to zbog kvalitete. Mislim da je bolja opcija Azija nego čekati neki transfer što doći neće. Sa Indijcima sam bio u kontaktu prije, ali sam otišao u Libanon pa je tad transfer stopiran, međutim sad sam tu. Liga se sljedeće godine spaja i onda će biti još interesantnije kada se udruže nacionalna i privatna u kojoj je mnogo zvijezda. Sada liga traje šest mjeseci zbog malog broja utakmica, a sljedeće godine će trajati čitavu godinu."

Kakvi su prvi utisci?

"Utisci su zaista fantastični. Infrastruktura je na visokom nivou. Recimo stadion u Koltaki na kojem igraju tamošnja dva velika kluba, među njima Atletico za koji nastupa Robbie Keane, je kao svemirski brod. To je najveći stadion ovdje i prima 80.000 gledalaca, a nekada je bio najveći na svijetu.

Danas sam već sam u drugom gradu, non-stop letovi, putovanja jer je sistem da igraš u gostima prvo nekoliko utakmica pa onda nekoliko kući i tako ukrug."

Koliko se uopće u Indiji može zaraditi/uštedjeti?

"Ja sam uslovima prezadovoljan. Poznato je da su države u Aziji jeftine za svakodnevni život, a i pored toga klub ti obezbjedi sve šta ti treba. Osim za kafu i osnovne namirnice nemas vremena za trošak...A finansijski, dosta je bolje nego na Balkanu."

Možeš li uporediti svoj novi klub sa klubovima bh. Premijer lige? Kakav je kvalitet?

"Što se tiče fudbalskog znanja mislim da smo mi na većem nivou, ali tehnički, organizaciono i prema onome koliko ovdje ulažu novca u fudbal zaista nismo ni blizu. Ovdje su klubovi predati u ruke bogatim ulagačima i zato i jeste sve na vrlo visokom nivou."

Smatraš li da su u Želji trebao dobiti više šanse. Generalno, koliko si zadovoljan svojom karijerom?

"Pa poslije Slovenije bio sam u Arabiji i u Libanonu...Namjerno nisam želio igrati u BiH i Srbiji, a imao sam opcija. Ipak, čekao sam ovo i uspjelo je. Što se Želje tiče, u prvoj sezoni pod vodstvom Admira Adžema naigrao sam se u paru sa Riadom Bajićem i onda na kraju sezone sam doživio povredu i kasnije se bilo teško vratiti jer se u međuvremenu promijenila struktura. Ipak, zahvalan sam što mi je Željezničar u ovom periodu od nekoliko mjeseci bez kluba dozvolio da održavam formu trenirajući sa B ekipom. Generalno, zadovoljan sam karijerom, ovo je deseta ekipa i peta u inostranstvu gdje igram. Nastojim je obogatiti i nadam se da ću upoznati još država, liga, interesantnih sredina."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi