Ko je (ne)primjetni kolos s Grbavice? Staložen, racionalan i porodičan, jak na zemlji i u vazduhu...
Cavnić (drugi s lijeva na desno) je imao odličan debi za Željezničar; Foto: T. Hebib

Nemanja Cavnić je bio odličan u debiju za Željeničar

Ko je (ne)primjetni kolos s Grbavice? Staložen, racionalan i porodičan, jak na zemlji i u vazduhu...

Admin Čaušević

Jedna lasta ne čini proljeće pa tako i odličan meč fudbalera Željezničara protiv Zrinjskog ne mora značiti i definitivni početak renesanse na Grbavici, ali start je obećavajući i to je ono što raduje sve pristalice trofejnog sarajevskog kluba. 

Željezničar je na pauzi dosta mijenjao. Sasvim očekivano s obzirom na loš prvi dio sezone. Navijačima se predstavio novi trener Bruno Akrapović, kao i nekoliko novih i starih lica na terenu.

I dok se uglavnom priča o zapaženom debiju Haruna Karića i sasvim korektnoj utakmici Amera Hiroša, čovjek s nekoliko treninga u plavom dresu je također bio impresivan.

Riječ je 192 cm visokom Nemanji Cavniću. Crnogorski kolos je djelovao mirno i staloženo te je na sjajan način zaustavio svog imenjaka Bilbiju, nezvanično najboljeg igrača u historiji WWin lige.

Cavnićeva partija je prošla nekako u sjeni. Možda je i to ogledalo njegove premije na Grbavici. Savršeno je čuvao Bilbiju, u odbrani se pravovremeno postavljao, dok prilikom izgradnje akcija nije prodavao lopte.

Oglasi

U igraču koji sluti da postane veliko pojačanje Željezničara smo razgovarali sa crnogorskim novinarom Urošom Radulović koji odlično poznaje Cavnića.

"Pratio sam debi crnogorskih fudbalera u dresu Željezničara i prije nego što prokomentarišem nastup Nemanje Cavnića i Stefana Radinovića, moram i ovim putem, da izrazim divljenje prema navijačima Željezničara zbog načina na koji su podržali (i to u kakvom broju) svoj klub, velikana koji prolazi kroz tešku rezultatsku krizu. Međutim, bod protiv aktuelnog šampiona nagovještava da će se nad Grbavicom - razvedriti", rekao nam je Radulović.

"Konkretno kad je Nemanja Cavnić u pitanju, mislim da nije mogao da ima teži debi - izaći na crtu aktuelnom šampionu, ubjedljivo najboljem igraču lige Nemanji Bilbiji - nije nešto što priželjkujete u prvoj utakmici za novi klub. Međutim, kao što ste i sami rekli, popularni Caka se snašao odlično."

"On se još, prije više od deset godina, predstavio crnogorskoj fudbalskoj javnosti u dresu Zete, kluba koji je u tom trenutku imao jaku ulogu u našoj ligi, nažalost sada prolazi kroz teške trenutke, što svakako nije lijepo vidjeti, jer se radi o prvom šampionu Crne Gore. Treba istaći da je Zeta godinama bila rasadnik talenata.

"Pa je tako Nemanja Cavnić počeo da krči svoj put kroz seniorski fudbal uz Igora Vujačića, standardnog reprezentativca Crne Gore koji brani boje ruskog Rubina. Također je tu bio u sadašnji fudbaler Željezničara Aleksandar Boljević (u tim momentima biser domaćeg fudbala), te Žarko Korać koji je i dalje aktivan i na vječitoj listi najbolji strijelac crnogorskog prvenstva."

Oglasi

"Kasnije je dočekao i, ispostavit će se standardnog reprezentativca i golgetera Leccea, Nikolu Krstovića. Sezona 2016/17 je takmičarska godina u kojoj je Cavnić dominirao kao jedan od najboljih defanzivaca lige, a Zeta bi bila šampion, ispred Budućnosti, da joj tokom sezone nije oduzeto šest bodova."

"Stekao je Cavnić u međuvremenu status omladinskog i mladog reprezentativca, pa je logičan potez bio odlazak u inostranstvo. U skladu sa mogućnostima pratio sam ga u Danskoj, bili smo u kontaktu i prošle godine u Kogeu mu je bio trener legendarni defanzivac Liverpoola Daniel Agger. A, može li za štopera nešto ljepše nego da ga trenira odbrambeni igrač vrhunskog kalibra?"

Nemanja Cavnić
Nemanja Cavnić FK Željezničar FK Željezničar Pozicija: DF

Statistika

13 nastupa
13 kao starter
1 žutih kartona
0 crvenih kartona
0 asistencija
0 golova

"Visok i stamen, Cavnić je štoper kojeg, shodno fizičkim predispozicijama, krasi dobra duela igra, kako na zemlji, tako i u vazduhu. Mada, mislim da ima i jako dobar nivo sportske inteligencije, odnosno jako dobru percepciju, 'čita' igru i uspijeva da izađe kao pobjednik i u sudaru sa brzim napadačima".

"Jako oružje Cavnića je personaliti. Izuzetno je racionalan, staložen i ono što je jako bitno kao podloga - porodičan je čovjek. Imati osobu tako čvrstog karaktera u svlačionici velikana, što Željezničar svakako jeste, potvrđuje da je klub napravio jako dobar potez angažovanjem Cavnića."

"Od njega očekujem dobre partije u kontinuitetu, zašto ne reći čak i neki pogodak, jer iz prekida može da bude jako opasan po protivnika."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Tu je, u regionu, na oku novog selektora Roberta Prosinečkog koji sigurno prati dešavanja u Bosni i Hercegovini znajući da je predvodio tu selekciju. Možda bi i kvalitetnim partijama mogao da se nametne u nadolazećim prijateljskim utakmicama reprezentacije Crne Gore", ispričao nam je Radulović.

Odbrana Željezničara je već godinama poprilično klimava sklona individualnim pogreškama, a ako se po jutru poznaje dan čini se da je Cavnić penicilin za defanzivce probleme sarajevskih Plavih.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ratip irats
Razumijem potrebu da se pise, treba platu zaraditi. Ne pretjerujte, imajte mjere!
1 4
user1676157327
Hahahahahahahahahahaha
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi