Za Matićem i dalje žale: "Srbi su pametni, brzo su reagovali, a bio bi to najjači trio u Evropi"

Malo je nedostajalo

Za Matićem i dalje žale: "Srbi su pametni, brzo su reagovali, a bio bi to najjači trio u Evropi"

Edmir Škorić

Iskusni vezni fudbaler Nemanja Matić dugi niz godina nastupa za Srbiju, ali je na početku svoje karijere zamalo obukao dres druge reprezentacije.

Fudbaler rođen u Šapcu 1. avgusta 1988. godine bio je u omladinskom pogonu Zvezde, Partizana, Jedinstva, a onda iz Kolubare otišao u Slovačku gdje je potpisao za MFK Košice.

Tamo se Matić udružio sa jednim od najuspješnijih slovačkih trenera Janom Kozakom, koji je nedavno proslavio 70. rođendan. Nemanja ga smatra svojim fudbalskim ocem i čovjekom koji ima posebnu ulogu u njegovoj karijeri.

Iz treće lige Srbije je Matić stigao u Košice sa samo 18 godina. Kozak je u njemu vidio potencijal i počeo brusiti srpski dijamant. Fudbalsko i ljudski. Proslavljeni trener bio je poznat po očinskom pristupu igračima.

“Nakon jednog treninga rekao je Marku Milinkoviću i meni da ostanemo kod kuće. Da ne izlazimo jer sutradan imamo dva treninga. No, imali smo 18 godina pa smo išli”, prisjetio se Matić u razgovoru za telKE, dodavši:

Oglasi

“Sljedeće jutro smo bili u teretani, rekao nam je samo jednu stvar: 'Slušajte ljudi. Imam mnogo prijatelja u Košicama. Poznajem sve, svi znaju mene. Znam za sve, pa budi oprezan.' Znao je da smo vani. Bio je veliki gospodin. Uz njega smo puno naučili".

U Košicama je proveo dvije i pol godine. Osvojio je slovački kup, ušao u reprezentaciju i prešao u londonski Chelsea za navodnih 1,75 miliona eura. Rečeno je da je gotovo polovicu naknade za transfer primio igračev agent.

Matić nije uspio u prvom pokušaju u Chelseaju. Odigrao je samo tri utakmice, a klub ga je prodao Benfici za pet miliona. U Lisabonu je od playmakera postao defenzivni veznjak, a nakon dvije i pol godine vratio se u Chelsea za 25 miliona.

S Modrima je osvojio dva naslova prvaka Engleske i FA kup. Bio je miljenik portugalskog trenera Josea Mourinha koji ga je, osim u Chelsea, doveo u Manchester United i AS Romu. Matić je potom otišao u Francusku, a trenutno je član Lyona.

Godine 2008. dobio je slovačko državljanstvo. Nakon što je ispunio uslov petogodišnjeg boravka u zemlji, mogao je i želio nositi dres s duplim križem na prsima.

Oglasi

"Kad bih za tri i pol godine dobio ponudu iz Slovačke i Srbije, izabrao bih Slovačku, jer su me ovdje smjestili i dali mi državljanstvo”, rekao je Matić tada. Srbi su bili brži, te je godine debitovao u njihovoj reprezentaciji.

“Kolebali smo se, Srbi su bili pametniji. Saznali su da u Košicama raste igrač velikog potencijala i brzo su reagovalo", jadao se kasnije bivši selektor slovačke reprezentacije Jan Kozak.

"Šteta, mogao sam zamisliti Hamšíka, Matića i Kucku. Bio bi to jedan od najboljih trojaca u Evropi".

Ni godinama kasnije Matić nije zaboravio ko ga je poslao u svijet velikog fudbala. Kada je košički klub imao financijskih problema, iz Londona je poslao novčani prilog. “Nemanja je pokazao veliko srce. Koristili smo njegov novac za potporu mladima,” rekao je tadašnji predsjednik kluba Blažej Podolák za kosicednes.sk.

“Bio sam u klubu Košice dvije i pol godine, razumljivo je da me to zanima i želim mu pomoći. U prošlosti su Košice učinile puno za mene, a sada ja radim nešto za njih. Učinit ću to i idući put, ako treba”, rekao je Matić.

Nije zaboravio ni svog mentora, Jana Kozaka starijeg, pa mu je nedavno čestitao 70. rođendan. „Treneru želim da bude zdrav još 50 godina. A onda ćemo se dogovoriti kako dalje".

Matić je od 2008. do danas sakupio 48 nastupa za Srbiju i postigao dva gola. Igrao je na posljednjim mečevima u kvalifikacijama, pa je za očekivati da se nađe na spisku putnika na Euro u Njemačkoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi