Ko je Nermin Bašić: Ćirine riječi priznanje i obaveza, nogomet koji preferira žele na Grbavici...

Danas će biti predstavljen na Grbavici

Ko je Nermin Bašić: Ćirine riječi priznanje i obaveza, nogomet koji preferira žele na Grbavici...

Samir Mlaćo
FK Željezničar će danas i zvanično dobiti novog šefa struke. Na klupu tima sa Grbavice će Nermin Bašić, rođeni Travničanin koji je već radio u Premijer ligi naše zemlje, a okušao se i u Sloveniji te Angoli i Egiptu, te iza sebe već ima poprilično iskustvo, iako trenerski veoma mlad (39).

Sve to jasno govori da se radi o sportisti koji se ne plaši izazova, a pravi izazov definitivno ga očekuje na Grbavici. Plavi itekako žele plasman u Evropu, u igri su na dva fronta, no dva vezana poraza uzdrmala su ambicije kluba, ali i armiju navijača, vjerovatno i najveću Željinu snagu.

Ceh je na kraju platio Edis Mulalić koji je poslije poraza u prvom meču polufinala Kupa BiH protiv Veleža u Mostaru postao bivši.

Ko je zapravo Nermin Bašić?

Bašić je zbog povreda rano završio igračku karijeru i odmah se okrenuo trenerskom poslu.

Trenerski put je započeo u svom Travniku, a vrlo brzo je stigao veliki trenerski uspjeh. Sa NK Metalleghe BSI Jajce stigao je do Premijer lige. Bio je to historijski uspjeh kluba koji je put 'kročio' od Druge lige Zapad, tj. od trećeg ranga, a zatim su stigli u elitu.

Oglasi

Upravo Bašiću su pripale velike zasluge, sklopio je tim koji je igrao sjajan nogomet i u samoj završnici nikad uzbudljivije sezone Prve lige FBiH ovaj tim je stigao do titule.

Bili su Jajčani tvrd orah za mnoge i u premijerligaškom društvu, a posebno se pamti pobjeda na Koševu protiv FK Sarajevo u avgustu 2016. godine 2:1.

Poslije toga Bašić je vodio i Simin Han, sadašnji FK Tuzla City, a zatim je stiglo i prvo inostrano iskustvo. Zvalo se NK Radomlje, mali i simpatični slovenski klub. U 48 utakmica upisao je 29 pobjeda te devet remija i 11 poraza, te je itekako imao razloga za zadovoljstvo.

Stigla je i nova ponuda iz Slovenije, tačnije Gorice, no trajala je ta epizoda veoma kratko.

Iste godine, tačnije 2019. godine Bašić odlazi u Angolu gdje je radio u stručnom štabu sa bh. trenerima Draganom Jovićem i Nedžadom Selimovićem, te bio dio tima koji će osvojiti Super Kup te zemlje.

Oglasi

Vratio se u bh. nogomet i preuzeo do kraja sezone FK Tuzla City. Kasnije je Bašić ponovo surađivao sa Draganom Jovićem i to u Egiptu gdje su vodili Ismaily.

Kada je ta epizoda završena, došlo je vrijeme za povratak u NK Radomlje.

Bašić je preuzeo ulogu tim menadžera, a vrlo brzo postao i glavni trener. Bila je to gotova nemoguća, Radomlje je bilo 'zakucano za dno', ali na kraju su u ovom klubu slavili opstanak.

Bašić je čak osam puta bio izabran za trenera kola, pa je jasno da mu pripadaju velike zasluge za ovaj uspjeh relativno malog kluba koji je brzo osvojio simpatije mnogih u Sloveniji.

Počivaj u miru 🙏🏼 Hvala za sve 😓.

Posted by Nermin Bašić on Thursday, February 9, 2023
Oglasi

Nastavio je ambiciozni trener svoj put u Radomlju, došla je nova sezona i nova nevjerovatna priča.

Radomlje je bilo hit od početka sezone, na startu je aktuelni prvak Maribor demoliran sa čak 3:0. Klub koji ima vjerovatno najmanji budžet u ligi bio je nevjerovatan, Bašić ponovo 'kupio' pohvale, no sasvim očekivano kasnije je došlo i do krize rezultata.

Odlasci nekoliko bitnih igrača, neigranje na svom stadionu te povrede nekoliko važnih igrača jasno su donijele veliki pad, pa je Radomlje došlo u borbu za opstanak. Bašić i Radomlje su se razišli uz lijepe riječi obje strane, a sada se čovjek kojeg je veliki Miroslav Ćiro Blažević proglasio svojim nasljednikom vraća u Premijer ligu.

Vjerovatno i najveći izazov koji će mnogo toga pokazati.

Kako će igrati Plavi sa Grbavice?

Oglasi

Mnogi navijači Željezničara sigurno se pitaju kako će izgledati njihov tim pod palicom ovog stručnjaka, a poznato je da je Bašić neko ko mnogo ulaže u sebe, odnosno trenersko usavršavanje. Radomlje je dobilo brojne pohvale za svoju igru u Sloveniji.

“Gode nam sve te pohvale, ali nije lako. Možete sve lige u Evropi pogledati, mi smo ekipa koja se bori za opstanak, a razvijamo svoj model igre, forsiramo mlade igrače i ujedno pravimo rezultat. Za mnoge je to nespojivo, a mi to uspijevamo, svlačionica je sjajna, glavno je oružje, momci to prenose na teren. Raznovrsni smo, dobri smo u sva četiri momenta igre, što mi je jako bitno.

 Igramo dva – tri sistema u toku utakmmice, možemo promijeniti taktiku, formaciju, te privesti utakmicu kraju sa pozitivnim rezultatom. Posložili smo te stvari u drugom dijelu, djelujemo ozbiljno i nagrada su rezultati koji su fantastični“, govorio je Bašić u jednom intervjuu za SportSport.ba kada je bio trener Radomlja.

Posebno je i tada istakao da voli napadački nogomet, što će sigurno dopasti i navijačima Željezničara. Plavi se mnogo muče kada je realizacija u pitanju, iako za bh. prilike imaju kvalitetan kadar.

“Pobjeda protiv Šturma u pripremnom dijelu dala nam je dala određeno samopouzdanje i dala nam smjernicu da možemo igrati sa svima i igrati napadački fudbal, neki 'ludi' fudbal, pa da ostanemo u sjećanju ljudima iako ispadnemo, da jednostavno mogu reći “ovi su bili dobri“. Bitno mi je da moje ekipe imaju stila, da respektuje sve protivnike, ali da se nikoga ne boje. Za sada to ide sjajno, momci su sjajni i nadam se da ćemo ovo uspjeti do kraja privesti na najbolji način“, kazao je Bašić u ranijem razgovoru za SportSport.ba.

Bašić nema puno vremena na Grbavici za ekspermentisanje. Već u petak Plavi će na megdan Zrinjskom koji 'melje' sve pred sobom, a u naredne srijede u revanš susretu polufinala Kupa BiH na Grbavicu stiže FK Velež sa golom prednosti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Par dana kasnije na programu je prvenstveni derbi sa NK Široki Brijeg na Grbavici.

Željezničar je trenutno na petom mjestu sa 39 osvojenih bodova i ovom trenutku nije na poziciji koja vodi u Evropu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drakula
Mulalic bi izborio evropu sa ovim žoharima ali neko ga nije cijenio sto je izvukao max iz ekipice koja bi se trebala borit za opstanak realno.
3 1
Drakula
Ovaj ce prije otici nego sto je dosao
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi