Nermin Haskić rešeta mreže: "17 golova? Nije slučajno... Bilo je logično da odem iz Sarajeva"
Foto: Penal.rs

Bh. napadač je prvi 'snajperista' Superlige

Nermin Haskić rešeta mreže: "17 golova? Nije slučajno... Bilo je logično da odem iz Sarajeva" · Intervju

Nermin Haskić, Ricardo Gomes, Aleksa Vukanović, El Fardou Ben, Ognjen Mudrinski... U ovom trenutku to je vrh liste strijelaca prvenstva Srbije, a prvi 'snajperista' je bh. napadač koji je u 22 utakmice postigao 17 pogodaka, od čega je posljednji viđen sinoć u Humskoj. Nišlije su odnijele puni plijen iz Beograda i postali prvi tim za vrijeme mandata Zorana Mirkovića koji je nanio poraz Parnom valjku.

Haskićev Radnički ne samo da je na drugom mjestu, nego je i kandidat za naslov, a do prije nekoliko mjeseci nema čovjeka u Srbiji koji nije vjerovao da će se sistem Nišlija brzo raspasti u paramparčad.

"Lijepo jutro, nema šta. Da smo izgubili sinoć od Partizana, približili bi nam se i ugrozili drugo mjesto... Znači nam mnogo ta pobjeda. Utakmica nije bila pretjerano lijepa, nije bilo ni mnogo šansi, sve je bilo podređeno taktici, ali, srećom, iskoristio sam tu jednu šansu koju sam imao i na kraju svom timu donio velika tri boda. Presretan sam stvarno, od uzbuđenja sam teško i zaspao", javio se dan poslije utakmice fantastični Nermin Haskić za SportSport.ba.

Image result for nermin haskić

Već 23 meča ne znate za neuspjeh. U čemu je tajna Radničkog?

"Sve je krenulo otkako je klub preuzeo Lalatović. On u Srbiji dugo radi kao trener, dobro poznaje ligu i znao je tačno kakvi mu igrači trebaju. Sklopio je tim, što se kaže, po svojoj mjeri. Ekipa je već prilično dugo na okupu, atmosfera među igračima je na jednom visokom nivou i sve to je zapravo dalo rezultat da je Radnički danas hit u ligi. Možda smo i najbolja ekipa u Srbiji. U ovim trenucima užitak je igrati u Nišu. I grad živi za klub, baš su nas sinoć navijači dočekali nakon pobjede, vlada baš prava fudbalska groznica. Uz tu drugu poziciju, voljeli bismo i da osvojimo Kup, jer će se finale igrati baš u Nišu."

Postigli ste 17 pogodaka, niste bili baš toliko efikasni ranije.

"Bilo je dobrih sezona i do sada u karijeri, ali što kažete, nikada nisam bio toliko efikasan. Poklopilo se dosta stvari. Vjerovatno se na mene održava to što imam dobru saradnju sa trenerom, što pričamo mnogo mimo terena... Samim tim igram i smirenije, bez mnogo pritiska, a i dobro sam prihvaćen od samog starta. Kada sam dolazio u Niš nisam mogao ni zamisliti da će ovako stvari danas izgledati. Prethodno sam bio u Slovačkoj, u posljednjoj sezoni i nisam toliko baš igrao i želio sam da imam koliko-toliko dobru sezonu, no postići 17 pogodaka i biti prvi strijelac lige... Kao u snu."

Igrali ste jedno vrijeme i u BiH, posebno se pamti epizoda iz Sarajeva. Jesu li Vas se olako riješili?

"U Sarajevu sam, koliko se sjećam, postigao 11 pogodaka u sezoni. Bio je to lijep period u mojoj karijeri, posebno pamtim utakmice iz Evrope i derbije protiv Željezničara, ali situacija u klubu u tom periodu baš i nije bila bajna. Teško smo izborili tu Evropu, u prvenstvu smo bili četvrti... Zašto sam otišao? Imao sam ugovor na godinu dana, a kako pred kraj i nisam toliko igrao kod Dragana Jovića, bilo je logično da odem. U klubu mi nisu stajali na putu. Bilo je kasnije i ponuda da se vratim u Premijer ligu BiH, posebno prije nego što sam došao u Radnički, no na kraju ispostavilo se da sam napravio dobar potez što sam izabrao Radnički."

Image result for nermin haskić

Koja je razlika između Srbije i BiH kada je fudbal u pitanju?

"Ne bih rekao da je razlika nešto velika, no ima je, svakako. Pokazuju to i rezultati koje Crvena zvezda i Partizan ostvaruju na evropskoj sceni. I u budžetu je razlika, vidjeli ste i sami da Crvena zvezda sebi može priuštiti igrača poput Marka Marina koji je bio dio Chelseaja, dok su u BiH klubovi limitirani. Kod nas se najprije treba poraditi na infrastrukturi, na terenima, tada će i fudbal biti bolji. Imamo dosta talentovanih igrača i treba raditi na njihovom razvoju."

Vjerujete li da bi vas igre u dresu Radničkog mogle preporučiti selektoru Prosinečkom?

"Reprezentacija je svakom igraču san, pa i meni. Ipak, selektor je taj koji odlučuje, on zna šta mu je potrebno, a na meni je da svoje govorim na terenu i da se dokazujem iz utakmice u utakmicu. Vidio sam da je sada pozvan Koljić, drago mi je što je dobio šansu, jer ju je i zaslužio kako igrama u Rumuniji, tako i BiH. Vjerujem da će mu ovaj poziv pomoći da napravit transfer u još jači klub", poručio je Haskić. 

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Top Komentari

Jadnimi
Srbijanska liga je jača od Rumunske, znači Koljić nema prednost
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi