Sreći Newcastleovih navijača nije bilo kraja, sve dok nisu vidjeli izgled dresa za narednu sezonu

U bojama Saudijske Arabije

Sreći Newcastleovih navijača nije bilo kraja, sve dok nisu vidjeli izgled dresa za narednu sezonu

Edmir Škorić

Navijači Newcastlea su blago rečeno šokirani kada su vidjeli kako će njihov dres izgledati u novoj sezoni.

U jesen prošle godine je kultni engleski klub dobio novog vblasnika. Investicijski fond iz Saudijske Arabije na čijem je čelu princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman postao je novi vlasnik Newcastle Uniteda.

Newcastle, koji je 14 godina bio u vlasništvu Mikea Ashleyja, kupio je konzorcij koji se sastoji od saudijskog investicijskog fonda, PCP Capital Partnersa i braće Davida i Simona Reubena. Klub je prodan za 305 miliona funti, nakon čega je krenulo ludo slavlje širom Newcastlea.

Navijači su sretni jer su napokon dobili vlasnike koji klubu mogu omogućiti mnogo toga. Najprije su ih izvukli iz opasne zone s nekoliko zimskih pojačanja sa uloženih "tek 100-ak miliona eura", ali dolazak velikih imena bi se tek mogao očekivati.

Newcastle United je osnovan 1892. godine, a do sada je četiri puta bio engleski prvak, no posljednji put 1927. godine, na FA kup na St. James' Parku čekaju od 1955. godine. Trofej je jedan od ciljeva, a s obzirom na ekonomsku moć koju sada imaju, za očekivati je Svrake u otvorenoj borbi za sami vrh, dok je plasman u Evropu postala jako realna misija.

U međuvremenu, navijače je zatekla vijest o promjeni gostujućeg dresa za sezonu 2022/23. On će biti u bojama zastave Saudijske Arabije - zelenoj i bijeloj i uveliko sliči dresu reprezentacije Saudijske Arabije.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Vlasnici kluba su odlučili da na taj način promoviraju svoju bogatu zemlju, dok će za uzvrat dobiti porast prodaje dresova u arapskim zemljama.

No, navijače popularnih Svraka brine jedna stvar - hoće li novac izbrisati tradiciju i povijest kluba? Krene se s promjenom boja, pa grba, imena stadiona, čak i imena kluba... Vidjet ćemo dokle su spremni da idu bogati Arapi, ali nešto očito mora da se žrtvuje da bi se imao stabilan i jak premierligaš.

Top Komentari

Arnel925
Nije loše sviđa mi se. Ovo je ipak garnitura u gostovanju. Mislim da je sasvim ok kad je vlasnik iz saudiske Arabije. Imas 4 dresa ovo je samo jedan od nji ako ti se ne sviđa kupis neki drugi. Prošle sezone kako se sjećam bio je jedan i ljubicast.
7 1
CrveniKakanj
Gostujuci dres, sve je ok, kakvih je promašaja bilo ovaj je prelijep. ?
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi