NFSBiH nema pravo na 4.5, već na 1.5 miliona eura pomoći? Kako će sredstva biti podijeljena?

O čemu se sve razgovaralo na večerašnjem sastanku?

NFSBiH nema pravo na 4.5, već na 1.5 miliona eura pomoći? Kako će sredstva biti podijeljena?

Večeras je održan novi sastanak/video konferencija Izvršnog odbora NFSBiH na kojem se raspravljalo o situaciju u kojoj se nalazi domaći fudbal - zaustavljen zbog globalne pandemije novog koronavirusa.

Na početku treba ponoviti da nije donesena konačna odluka o nastavku tamičenja, ali SportSport.ba je saznao neke od tema razgovora.

Prva tema bila je pomoć klubovima.

Također se na večerašnjem sastanku moglo saznati da NFSBiH navodno nema pravo na čitavu cifru od 4.5 miliona UEFA-ine pomoći o kojoj se proteklih dana pričalo.

Navodno, kako tvrdi naš izvor riječ je o ukupnom iznosu koji se za jedan savez može "povući" iz fonda hat-trick do 2024. godine.

Neslužbeno, u ovom trenutku NFSBiH može računati na 1.5 miliona eura, što je cifra koja je oslobođena za pomoć zbog krize izazvane panedmijom novog koronavirusa.

SportSport.ba saznaje da je odlučeno da će većina sredstava biti usmjerena na pomoć premijerligašima (tu su i ženska i futsal Premijer liga).

Premijerligaši će dobiti pomoć u vidu opreme za definzekficiju, poput tunela o kojima je već bilo govora. Dakle svi premijerligaši će dobiti tunele za dezinfekciju, a dobiće i nešto pomoći u novcu.

Prvoligaši neće dobiti pomoć u novcu, već u opremi za zaštitu i dezinfekciju (u manjem obimu od premijerligaša).

Niži rangovi će također dobiti određenu pomoć u materijalu.

I iz večerašnjeg sastanka se dalo zaključiti da NFSBiH u odluci o eventualnom nastavku prvenstva ponajviše zavisi od uputa kriznih štabova i Civline zaštite.

Ipak, navodno je NSBIH dobio neke naznake da bi se trebalo početi sa pripremama u slučaju da se odlučit dozvoliti nastavak sportskih aktivnosti. Najveći problem je za sada RS pošto u tom entitetu zabrana masovnih okupljanja, koja se može ukinuti ranije, važi do 1. jula.

Moglo se čuti i dosta kritika na račun klubova jer u NFSBiH smatraju da oni sami nisu počeli sa bilo kakvim pripremama i stvarnjem uslova za nastavak rada po posebnom režimu, a upravo su klubovi zaduženi za organizaciju utakmica.

Također, pitanje o kojem se raspravljalo je kako će ekipe putovati, gdje će se hraniti, trenirati, a da sve bude u skladu sa mjerama distanciranja i zaštite.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

NFSBiH sada gleda ka sastanku sa klubovima nakon kojeg bi mogli biti kreirani neki prijedlozi za nastavak aktivnosti i isti upućeni štabovima Civline zaštite...

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hzsg
Najbolje je dati koji EU malom sarajevskom klubu poznatom kao "zeljkan", dugo im NSBiH nije dao ništa, ima haman dva mjeseca koliko traje Covid 19, A kako kazu dobro obavješteni izvori to je i namjera, ali ovaj put simboličnih 15.000 KM. Sram vas i stid bilo.
1 1
rodjak
jesu li dali malinaru da nabavlja ovu opremu za dezifekciju ili onome sto radi namjestaj :(
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi