Zeljković: Nismo odustali od cilja; Kodro: Trebamo vratiti kult reprezentacije
FOTO: T. Hebib

Press konferencija NFSBiH

Zeljković: Nismo odustali od cilja; Kodro: Trebamo vratiti kult reprezentacije

Haris Zilić

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora, a tu funkciju će preuzeti proslavljeni bivši bh. reprezentativac, Meho Kodro ispred kojeg je zahtjevan zadatak, cilj je naravno odvesti Zmajeve na Evropsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj 2024. godine.

Nakon zvaničnog imenovanja Kodre za selektora u prostorijama NFSBiH održana je press konferencija, a medijima su se obratili novi selektor Meho Kodro, predsjednik NFSBiH Vico Zeljković, kao i direktor reprezentacije, Zvjezdan Misimović.

Prvi je riječ imao predsjednik Zeljković.

"Hvala svima što ste ovdje, ovo je važan dan za bh. fudbal. Kao što znamo ostali smo bez selektora i brzo smo morali reagovati. Radili smo cijelo ljeto. Nismo htjeli da se puno igramo imenima, jer to nije korektno. Uspjeli smo okončati posao i IO NFSBiH na prijedlog direktora Misimovića izabrao Kodru kao selektora. Drago mi je što smo postigli dogovor i da nastavljamo kvalifikacije", rekao je Zeljković i dodao:

"Mi nismo odustali od cilja, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Neke stvari ne idu po planu, nekad idu, to je tako i u fudbalu. Rezultatski nismo dobro krenuli i došli smo u situaciju u kojoj se nalazimo. Liga nacija je bila dobra, kvalifikacije nisu dobro počele i pokušavamo da izvučemo pouke i ne ponavljamo greške", rekao je Zeljković.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Nakon toga riječ je imao novi selektor Meho Kodro.

"Želim zahvaliti Misimoviću i Izvršnom odboru na povjerenju koje mi je ukazano. Ovo je velika prilika. Ponosan sam što sam izabran kako selektor bez obzira na težinu posla koja nas očekuje", rekao je Kodro i nastavio:

"Vjerujem u svoj kvalitet, napravit ćemo dobar stručni štab. Želimo da ekipa igra kvalitetno, imam i povjerenje u naše igrače. Imamo kvaliteta da odem na Evropsko prvenstvo bez obzira na probleme u kojima se nalazimo. Situacija je takva kakva jeste i mislim da možemo okrenuti priču i to je realno za očekivati."

Samopouzdanje je poljuljano smatra Kodro.

"Bitno je igračima vratiti poljuljano samopouzdanje i treba vratiti povjerenje javnosti u reprezentaciji i mislim da su to stvari koje trebaju ići paralelno. Trebamo vratiti kult reprezentacije. Bilo je situacija kada je reprezentacija bila poljuljana, ali sada smo u poziciji da očekivanja nisu velika i možda to može biti motiv igračima. Sve se može promijeniti u naredne dvije-tri utakmice."

Riječ je imao i direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

"Došli smo do situacije da smo loše startovali i moramo promijeniti nešto. Izbor je pao na Mehu Kodru kao novog selektora. Kratko sam sarađivao kao igrač trener sa gospodinom Kodrom i tu sam vidio da ima dobrog rada. Imamo šanse da se plasiramo na EURO, naredne tri utakmice su ključne, moramo uzeti devet bodova i onda bi vjerovatno igrali protiv Slovačke odlučujuću utakmicu. Bilo je još imena u igri, ali o tome ne bih konkretno. Sa Kodrom smo brzo stupili u kontakt."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kodro je također naveo da nije još imao kontakt sa igračima i da će to raditi sa stručnim štabom, dok bi na spisku moglo biti i novih imena. Novi selektor je naglasio da ne voli da se poredi sa bivšim selektorima i da je organizacija jako bitna za dobar rezultat.

"Iz prvog perioda na klupi reprezentacije nosim iskustvo. Sada su razgovori bili ozbiljniji i zreliji. Pričali smo o konkretnim stvarima i vidio sam da situacija nije ni blizu kao ranije. Cilj je zajednički. Mislim da mogu biti tu da je pravo vrijeme i vjerujem da možemo sada napraviti dobru stvar. Forma mora biti jednolinijska, bitno je i kako igrači igraju u klubovima. Znam kakvo je stanje u bh. klubovima bilo prije, sada je malo bolje, a mislim da ima igrača u Premijer ligi BiH koji se ozbiljno moraju pratiti. Ko zasluži iz domaćeg prvenstva sigurno će biti pozvan", završio je Kodro.

Top Komentari

hamdi kurtes
Krampa od selektora.
1 5
Mowzilla
Dobrodosao nazad, ali da se razumijemo: Kodro je vracen na isti nacin kao Bazdarevic, zbog druge postave saveza. Isto tako je vracen jer mi u ovom trenutku sa losim rezultatima i niskom platom ne mozemo boljeg ni dovesti i da hocemo. Kako god, puna podrska Kodri, sto manje do nikakvog petljanja u sastavljanju spiska, solidnih rezultata, pa aBd i taj baraz vise da prodjemo, sretno kapetane ⚜️
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi