Nije VAR tu samo zbog regularnosti, stižu i bogati sponzorski ugovori

Svaka minuta vrijedi bogatstvo

Nije VAR tu samo zbog regularnosti, stižu i bogati sponzorski ugovori

Uvođenje VAR-a izazvalo je dosta rasprava u fudbalskom svijetu, a čak i danas, kada se već naviklo na video tehnologiju u velikom broj fudbalskih takmičenja, debata ne prestaje.

I zagovornici i protivnici korištenja VAR-a imaju svoje argumente, ali iz FIFA-e i UEFA-e konstano stižu uvjerenja kako je ova inovacija drastično doprinijela regularnosti utakmica.

Ipak, od samog pojaviljivanja ideje o uvođenju VAR-a bilo je jasno da on neće biti uveden samo kako bi se osiguralo pošteno sportsko nadmetanje već da će se iskoristiti i za dodatnu zaradu.

Tako FIFA provodi ozbiljne proračune o kapacitetu, za sada, neiskorištenog potencijala za unosne sponzorske ugovore kojeg nudi VAR.

Navodno je već niz velikih svjetskih kompanija stupio u kontakt s FIFA-om. Sve žele isto - svoj brend na ekranu tokom prekida utakmica zbog gledanja snimaka spornih situacija.

Izračunato je da su VAR puaze tokom Mundijala u Rusiji ukupno trajale 27 minuta što je značajan period kada je oglašavanje u pitanju - kako na televiziji tako i na ekranima na stadionu.

Špekuliše se da bi, u zavisnosti od takmičenja, minuta oglašavanja tokom VAR prekida u budućnosti mogla dostići cijenu od blizu 700.000 eura.

U razgovoru za Financial Times nezavisni savjetnik za oglašavanje u sportu Tim Crow je komentarisao marketinški potencijal VAR-a.

"Mislim da je to najveći potencijal za marketing kojeg je fudbal ikada stvorio. Ostale reklame su sa strana, ali VAR je u sredini, on je dijelom utakmice. Za sponzore je to ostvarenje sna. Nema sumnja da će kompancije iskoristiti mogućnost ovakvg reklamiranja, ako je dobiju", istakao je Crow.

Ipak, u FIFA-i još uvijek ne žure da unovče VAR jer je i dalje prioritet usavršiti sistem koji je još uvijek, s vremena na vrijeme, dijelom kontroverzi. I dalje najeveća zamjerka na VAR ostaje narušavanje ritma fudbalske igre.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi